Zapisać zdanie

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
flak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 19 wrz 2007, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 3 razy

Zapisać zdanie

Post autor: flak »

Korzystając z symboliki logicznej zapisać zdanie:

"Zbiór rozwiązań równania \(\displaystyle{ \tan x = x}\) w \(\displaystyle{ \Re}\) jest przeliczalny."

Czy to jest poprawna odpowiedź:

\(\displaystyle{ card \lbrace x \Re : \tan x = x \rbrace \aleph}\)
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Zapisać zdanie

Post autor: max »

Raczej:
\(\displaystyle{ \{x\in \mathbb{R} \ : \ \tan x = x \} \mathbb{N}}\)
flak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 19 wrz 2007, o 13:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 3 razy

Zapisać zdanie

Post autor: flak »

max pisze:Raczej:
\(\displaystyle{ \{x\in \mathbb{R} \ : \ \tan x = x \} \mathbb{N}}\)
Dziękuję!
ODPOWIEDZ