Granica ciągu liczbowego
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Granica ciągu liczbowego
Witam, czy ktoś pomoże mi obliczyć granicę tego ciągu ?
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } ft\frac{3n^{n}+(-1)^{n}}{(n^{2}+3)\cdot7n}}\)
Czy to się rozwiązuje z 3 ciągów ? Jeśli tak, to w jaki sposób ? Proszę o pomoc, jutro ma się coś takiego na egzaminie pojawić...
Poprawiłem temat na konkretniejszy.
max
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } ft\frac{3n^{n}+(-1)^{n}}{(n^{2}+3)\cdot7n}}\)
Czy to się rozwiązuje z 3 ciągów ? Jeśli tak, to w jaki sposób ? Proszę o pomoc, jutro ma się coś takiego na egzaminie pojawić...
Poprawiłem temat na konkretniejszy.
max
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2007, o 23:18 przez paicey, łącznie zmieniany 1 raz.
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Granica ciągu liczbowego
Będzie chyba \(\displaystyle{ \frac{+\infty}{7}=+\infty}\), nie? /poprawione
Edit: Eh, oczywiści Luka52. W nawiasie w mianowniku podzieliłem przez n� zamiast n� i mi 0 wyszło
Edit: Eh, oczywiści Luka52. W nawiasie w mianowniku podzieliłem przez n� zamiast n� i mi 0 wyszło
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2007, o 10:12 przez Plant, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy