Razy więcej
Razy więcej
Witam
Mam pytanie odnosnie określeń jeden raz więcej a dwa razy więcej(matematyka) dlaczego to jest to samo skoro według matematyki jest czymś innym?
Jeżeli jeden raz więcej to dwa razy więcej to trzy razy więcej to 4 razy więcej?
Gdzie określono w matematyce tego typu określenia?
A co z okrśleniem 0,5 razy więcej?
Dziękuję pozdrawiam
Mam pytanie odnosnie określeń jeden raz więcej a dwa razy więcej(matematyka) dlaczego to jest to samo skoro według matematyki jest czymś innym?
Jeżeli jeden raz więcej to dwa razy więcej to trzy razy więcej to 4 razy więcej?
Gdzie określono w matematyce tego typu określenia?
A co z okrśleniem 0,5 razy więcej?
Dziękuję pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Razy więcej
"Razy więcej" odnosi się do mnożenia, tj. jak mam \(\displaystyle{ x}\) czegoś, to dwa razy więcej to \(\displaystyle{ 2 \cdot x}\); określenie \(\displaystyle{ 0,5}\) razy więcej moim zdaniem nie jest w pełni poprawne, ale z grubsza oznaczałoby \(\displaystyle{ 0,5 \cdot x}\).
Pamiętaj jednak, że możemy takiej operacji dokonywać jedynie na skali ilorazowej, tj. tam gdzie mamy możliwość obliczania stosunku. Taką skalą nie jest np. temperatura w stopniach Celsjusza -- jeżeli mamy \(\displaystyle{ 0}\) stopni, to ile stopni będzie, gdy będzie dwa razy cieplej? Nadal \(\displaystyle{ 0}\)? Dlatego nie zawsze określenie "ileś razy więcej/mniej" będzie poprawne.
Pamiętaj jednak, że możemy takiej operacji dokonywać jedynie na skali ilorazowej, tj. tam gdzie mamy możliwość obliczania stosunku. Taką skalą nie jest np. temperatura w stopniach Celsjusza -- jeżeli mamy \(\displaystyle{ 0}\) stopni, to ile stopni będzie, gdy będzie dwa razy cieplej? Nadal \(\displaystyle{ 0}\)? Dlatego nie zawsze określenie "ileś razy więcej/mniej" będzie poprawne.
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 23 lut 2011, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 4 razy
Re: Razy więcej
Myślę że jest to pomieszanie intuicyjnych skrótów myślowych.
Powiedzie : jeden raz więcej tak naprawdę jest skrótem od : o jeden raz więcej, ale o jest nieme. Czyli nie ma tu mnożenia bo o oznacza dodawanie. Skrót prawdopodobnie powstał ze skrócenia nawyku w wypowiedzi kiedy to częściej mamy do czynienia ze zwielokrotnieniem czegoś kilka razy. Wtedy mówimy jest czegoś więcej 10 razy.
W matematyce słowo razy oznacza zwielokrotnienie/ powtórzenie czegoś.
Więc według matematyki, która tu jest prawidłowa, powiedzenie jeden raz więcej oznacza coś razy jeden, czyli jest brak zwielokrotnienia a więcej, jest zaprzeczeniem, tak na prawdę.
Powiedzie : jeden raz więcej tak naprawdę jest skrótem od : o jeden raz więcej, ale o jest nieme. Czyli nie ma tu mnożenia bo o oznacza dodawanie. Skrót prawdopodobnie powstał ze skrócenia nawyku w wypowiedzi kiedy to częściej mamy do czynienia ze zwielokrotnieniem czegoś kilka razy. Wtedy mówimy jest czegoś więcej 10 razy.
W matematyce słowo razy oznacza zwielokrotnienie/ powtórzenie czegoś.
Więc według matematyki, która tu jest prawidłowa, powiedzenie jeden raz więcej oznacza coś razy jeden, czyli jest brak zwielokrotnienia a więcej, jest zaprzeczeniem, tak na prawdę.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Razy więcej
" powiedzenie jeden raz więcej oznacza coś razy jeden, czyli jest brak zwielokrotnienia a więcej, jest zaprzeczeniem, tak na prawdę."
Jeden raz więcej, oznacza że liczność tego co będziemy posiadać jest o jeden raz większe od posiadnego.
Zatem jest tu mnożenie posiadanego przez jeden i dodawanie do już posiadanego.
Jeden raz więcej, oznacza że liczność tego co będziemy posiadać jest o jeden raz większe od posiadnego.
Zatem jest tu mnożenie posiadanego przez jeden i dodawanie do już posiadanego.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Razy więcej
Nie zgodzę się z tym; czyli "jeden raz więcej" oznaczałoby to samo co "dwa razy więcej"?kruszewski pisze: Jeden raz więcej, oznacza że liczność tego co będziemy posiadać jest o jeden raz większe od posiadnego.
Na przykład - Jaś ma jabłko, ja mam dwa razy więcej jabłek, czyli mam dwa jabłka, a nie trzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Razy więcej
Jeżeli Jaś ma jabłko a ja nie mam jabłek, to mój nowy stan posiadania o jeden raz więcej niż (ja) miałem oznacza dokladnie to, że i teraz nie mam jabłek.
Jeżeli zaś nie mam jabłek a po "operacji" bedę miał ich dwa razy więcej niż Jaś, to będę ich miał dwa.
Jeżeli zaś nie mam jabłek a po "operacji" bedę miał ich dwa razy więcej niż Jaś, to będę ich miał dwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Re: Razy więcej
Proponuję wrócić do pierwszego posta (bo teraz już się wszystko rozjechało).
Co oznacza ,,jeden raz więcej" ?
Dla jasności - zgadzam się z bartek118.
Co oznacza ,,jeden raz więcej" ?
Dla jasności - zgadzam się z bartek118.
-
- Użytkownik
- Posty: 929
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Razy więcej
Przy liczeniu „raz” oznacza jeden, np: „Raz, dwa, trzy”
Wyrażenie „jeden raz więcej” znaczy na przykład, że mamy coś o jeden więcej np:
„Jaś dostał jeden raz więcej”
„Wyjechaliśmy z Bogácsa w Górach Bükkowych o 4 nad ranem przy świetle gwiazd i planet, które miały nam się ukazać o jeden raz więcej, niż to przewidziała Matka Natura - czyli nadprogramowo w samo południe.”
Wyrażenie „jeden raz więcej” znaczy na przykład, że mamy coś o jeden więcej np:
„Jaś dostał jeden raz więcej”
„Wyjechaliśmy z Bogácsa w Górach Bükkowych o 4 nad ranem przy świetle gwiazd i planet, które miały nam się ukazać o jeden raz więcej, niż to przewidziała Matka Natura - czyli nadprogramowo w samo południe.”
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 13 sty 2016, o 00:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 12 razy
Re: Razy więcej
Czy tak naprawdę takie sformułowanie gdziekolwiek się pojawia? Czy jest to tylko sztuczny problem?
Zresztą, całe to zagadnienie jest chyba bardziej dla językoznawców, niż dla matematyków.
Zresztą, całe to zagadnienie jest chyba bardziej dla językoznawców, niż dla matematyków.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Razy więcej
Mieć \(\displaystyle{ k}\) razy więcej niż ma Kolega_2 oznacza, że stosunek "posiadania", mienia czego tam, między nimi jest równy owemu \(\displaystyle{ k}\) , czyli \(\displaystyle{ k= \frac{l_1}{l_2}}\)
Pole równoległoboku jest dwa razy większe niż pole trójkąta zbudowanego na jego dwu bokach i przekątnej. To jest równe dwu czy trzem trójkątom?
Pole równoległoboku jest dwa razy większe niż pole trójkąta zbudowanego na jego dwu bokach i przekątnej. To jest równe dwu czy trzem trójkątom?
Ostatnio zmieniony 14 lip 2017, o 22:44 przez kruszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Re: Razy więcej
kruszewski pisze: Jeden raz więcej, oznacza że liczność tego co będziemy posiadać jest o jeden raz większe od posiadnego.
kruszewski pisze:Mieć \(\displaystyle{ k}\) razy więcej niż ma Kolega_2 oznacza, że stosunek "posiadania", mienia czego tam, między nimi jest równy owemu \(\displaystyle{ k}\) , czyli \(\displaystyle{ k= \frac{l_1}{l_2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22276
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3765 razy
Re: Razy więcej
W języku potocznym spotkamy wiele nieprecyzyjnych sformułowań.
Czym jest n.p "mam pół raza więcej niż ty"?
Jeżeli masz 100, to ja mam 150.
Ponieważ jeden to więcej niż pół, więc zdanie "mam raz więcej niż ty" znaczy, że mam 200.
To jest logiczne, ale się z tym nie zgadzam
Czym jest n.p "mam pół raza więcej niż ty"?
Jeżeli masz 100, to ja mam 150.
Ponieważ jeden to więcej niż pół, więc zdanie "mam raz więcej niż ty" znaczy, że mam 200.
To jest logiczne, ale się z tym nie zgadzam
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Razy więcej
Jak dla mnie jest błędem syntaktycznym.Czym jest n.p "mam pół raza więcej niż ty"?
W ogóle dziwne, że po odpowiedzi bartka118 uznaliście, że warto tu coś jeszcze ciągnąć (jak sprytnie, to po co sam tutaj piszę...).