Wykaż że nierówność jest prawdziwa
-
deciver
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
Wykaż że nierówność jest prawdziwa
\(\displaystyle{ a,b \in \RR}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} +ab+b ^{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ a ^{2} +ab+b ^{2} \ge 0}\)
Ostatnio zmieniony 8 lip 2017, o 23:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8714
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 338 razy
- Pomógł: 3434 razy
Wykaż że nierówność jest prawdziwa
\(\displaystyle{ a^2+ab+b^2=\frac{1}{2} \left( a^2+b^2 \right) +\frac{1}{2} \left( a^2+2ab+b^2 \right) =\frac{1}{2} \left( a^2+b^2 \right) +\frac{1}{2} \left( a+b \right) ^2 \ge 0}\)
Edit:
\(\displaystyle{ a^2+ab+b^2= \left( a+ \frac{b}{2} \right) ^2+ \frac{3b^2}{4} = \left( b+ \frac{a}{2} \right) ^2+ \frac{3a^2}{4} \ge 0}\)
Edit:
\(\displaystyle{ a^2+ab+b^2= \left( a+ \frac{b}{2} \right) ^2+ \frac{3b^2}{4} = \left( b+ \frac{a}{2} \right) ^2+ \frac{3a^2}{4} \ge 0}\)
Ostatnio zmieniony 8 lip 2017, o 23:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Wykaż że nierówność jest prawdziwa
Można policzyć deltę na przykład jeśli potraktujemy to jak równanie kwadratowe zmiennej \(\displaystyle{ a}\) z parametrem \(\displaystyle{ b}\) wtedy \(\displaystyle{ \Delta_a=b^2-4b^2=-3b^2 \le 0}\) co kończy dowód.
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Wykaż że nierówność jest prawdziwa
\(\displaystyle{ a ^{2} +ab+b ^{2} \ge 0}\)
Nierówność jest symetryczna, więc bez straty ogólności niech \(\displaystyle{ |a| \le |b|}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ b=0}\), to nierówność sprowadza się od oczywistego \(\displaystyle{ a^2 \ge 0}\).
Załóżmy teraz, że \(\displaystyle{ b \neq 0}\) i podzielmy nierówność z tezy stronami przez \(\displaystyle{ b^2}\).
Otrzymamy wówczas równoważną wyjściowej nierówność
\(\displaystyle{ \left( \frac a b\right)^2+\frac a b+1 \ge 0}\)
Podstawmy \(\displaystyle{ t=\frac a b}\) i mamy \(\displaystyle{ t^2+t+1 \ge 0}\)
Ponieważ jednak zakładamy \(\displaystyle{ |a| \le |b|}\), to \(\displaystyle{ |t| \le 1}\), w szczególności \(\displaystyle{ t \ge -1}\),
więc \(\displaystyle{ t^2+t+1 \ge t+1 \ge 0}\)
co kończy dowód. I nie trzeba liczyć delty. Jednak rozwiązanie usera kerajs zdecydowanie najprostsze.
-- 9 lip 2017, o 00:35 --
Połóżmy \(\displaystyle{ a=r\cos \varphi, b=r\sin \varphi, r \ge 0, \varphi \in [0,2\pi)}\)
i mamy nierówność
\(\displaystyle{ r^2+r^2 \cos \varphi \sin \varphi \ge 0}\)
Jeśli \(\displaystyle{ r=0}\), to koniec, teza zachodzi, jeśli \(\displaystyle{ r >0}\), to równoważnie możemy podzielić przez \(\displaystyle{ r^2}\) stronami, co daje \(\displaystyle{ 1+\cos \varphi \sin \varphi \ge 0}\)
ale ta nierówność jest oczywista, bo
\(\displaystyle{ \cos \varphi \in [-1,1], \sin \varphi \in [-1,1]}\), toteż \(\displaystyle{ \cos \varphi\sin \varphi \ge -1}\)
c.k.d.
Nierówność jest symetryczna, więc bez straty ogólności niech \(\displaystyle{ |a| \le |b|}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ b=0}\), to nierówność sprowadza się od oczywistego \(\displaystyle{ a^2 \ge 0}\).
Załóżmy teraz, że \(\displaystyle{ b \neq 0}\) i podzielmy nierówność z tezy stronami przez \(\displaystyle{ b^2}\).
Otrzymamy wówczas równoważną wyjściowej nierówność
\(\displaystyle{ \left( \frac a b\right)^2+\frac a b+1 \ge 0}\)
Podstawmy \(\displaystyle{ t=\frac a b}\) i mamy \(\displaystyle{ t^2+t+1 \ge 0}\)
Ponieważ jednak zakładamy \(\displaystyle{ |a| \le |b|}\), to \(\displaystyle{ |t| \le 1}\), w szczególności \(\displaystyle{ t \ge -1}\),
więc \(\displaystyle{ t^2+t+1 \ge t+1 \ge 0}\)
co kończy dowód. I nie trzeba liczyć delty. Jednak rozwiązanie usera kerajs zdecydowanie najprostsze.
-- 9 lip 2017, o 00:35 --
Połóżmy \(\displaystyle{ a=r\cos \varphi, b=r\sin \varphi, r \ge 0, \varphi \in [0,2\pi)}\)
i mamy nierówność
\(\displaystyle{ r^2+r^2 \cos \varphi \sin \varphi \ge 0}\)
Jeśli \(\displaystyle{ r=0}\), to koniec, teza zachodzi, jeśli \(\displaystyle{ r >0}\), to równoważnie możemy podzielić przez \(\displaystyle{ r^2}\) stronami, co daje \(\displaystyle{ 1+\cos \varphi \sin \varphi \ge 0}\)
ale ta nierówność jest oczywista, bo
\(\displaystyle{ \cos \varphi \in [-1,1], \sin \varphi \in [-1,1]}\), toteż \(\displaystyle{ \cos \varphi\sin \varphi \ge -1}\)
c.k.d.
- Lider_M
- Użytkownik

- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Re: Wykaż że nierówność jest prawdziwa
A skąd wiadomo, że ma zachodzić \(\displaystyle{ a^2+b^2=1}\)?Premislav pisze: Połóżmy \(\displaystyle{ a=r\cos \varphi, b=r\sin \varphi, r \ge 0, \varphi \in [0,2\pi)}\)
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Wykaż że nierówność jest prawdziwa
\(\displaystyle{ a^2+ab+b^2}\) jest wyrażeniem jednorodnym stopnia \(\displaystyle{ 2.}\), więc możemy tak przyjąć bez zmniejszenia ogólności (skoro prawa strona jest zerem i zachodzi to o czym wspomniałem, to nierówność dla liczb \(\displaystyle{ a, b}\) dla \(\displaystyle{ \eta>0}\) jest równoważna nierówności dla liczb \(\displaystyle{ \frac a \eta, \frac b \eta}\), więc jeśli \(\displaystyle{ a^2+b^2=\eta^2, \ \eta>0}\), to wystarczy zastąpić liczby \(\displaystyle{ a, b}\) liczbami \(\displaystyle{ \frac{a}{\eta}, \frac{b}{\eta}}\)). Ale zdecydowanie trzeba to napisać, dzięki.
No i jednak oddzielnego rozpatrzenia wymaga \(\displaystyle{ a=b=0}\), co przeoczyłem, ale wówczas nierówność jest oczywista (tylko że ona w ogóle jest oczywista, więc takie przeoczenie to istotny błąd, niestety).
-- 9 lip 2017, o 06:08 --
Właściwie to z uwagi na to co napisałem, po rozważeniu trywialnego przypadku a=b=0 możemy podstawić \(\displaystyle{ a=\cos \varphi, b=\sin \varphi}\)...
No i jednak oddzielnego rozpatrzenia wymaga \(\displaystyle{ a=b=0}\), co przeoczyłem, ale wówczas nierówność jest oczywista (tylko że ona w ogóle jest oczywista, więc takie przeoczenie to istotny błąd, niestety).
-- 9 lip 2017, o 06:08 --
Właściwie to z uwagi na to co napisałem, po rozważeniu trywialnego przypadku a=b=0 możemy podstawić \(\displaystyle{ a=\cos \varphi, b=\sin \varphi}\)...
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: Wykaż że nierówność jest prawdziwa
Bez zmniejszania ogólności można przyjąć, że \(\displaystyle{ |a|\geq |b|}\).
wtedy
\(\displaystyle{ a^2+ab+b^2\geq a^2+ab\geq |a|^2-|a||b|=|a|(|a|-|b|)\geq 0}\)
-- 9 lip 2017, o 08:22 --
Albo tak: dla \(\displaystyle{ ab\geq 0}\) nierówność jest trywialna. A przy \(\displaystyle{ ab<0}\) mamy
\(\displaystyle{ a^2+ab+b^2=(a+b)^2-ab>0}\)
wtedy
\(\displaystyle{ a^2+ab+b^2\geq a^2+ab\geq |a|^2-|a||b|=|a|(|a|-|b|)\geq 0}\)
-- 9 lip 2017, o 08:22 --
Albo tak: dla \(\displaystyle{ ab\geq 0}\) nierówność jest trywialna. A przy \(\displaystyle{ ab<0}\) mamy
\(\displaystyle{ a^2+ab+b^2=(a+b)^2-ab>0}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: Wykaż że nierówność jest prawdziwa
Z symetrii bez straty ogólności niech \(\displaystyle{ a \ge b}\) wtedy mnożąc stronami przez \(\displaystyle{ a-b \ge 0}\) nie zmienimy znaku
\(\displaystyle{ (a-b)(a^2+ab+b^2) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ a^3-b^3 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ a^3 \ge b^3}\)
\(\displaystyle{ a \ge b}\)
cnd.
Można nie powoływać się na symetrie i analogicznie sprawdzić przypadek \(\displaystyle{ a \le b}\)
\(\displaystyle{ (a-b)(a^2+ab+b^2) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ a^3-b^3 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ a^3 \ge b^3}\)
\(\displaystyle{ a \ge b}\)
cnd.
Można nie powoływać się na symetrie i analogicznie sprawdzić przypadek \(\displaystyle{ a \le b}\)
-
lolks123
- Użytkownik

- Posty: 149
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Pomógł: 5 razy
Re: Wykaż że nierówność jest prawdziwa
Przecież Premislav nigdzie nie zakłada, że \(\displaystyle{ a^2+b^2 = 1}\), tylko, że \(\displaystyle{ a^2+b^2 = r^2}\). Dla każdej pary liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ (a,b)}\) istnieje takie \(\displaystyle{ \varphi}\) oraz \(\displaystyle{ r \ge 0}\).Lider_M pisze:A skąd wiadomo, że ma zachodzić \(\displaystyle{ a^2+b^2=1}\)?Premislav pisze: Połóżmy \(\displaystyle{ a=r\cos \varphi, b=r\sin \varphi, r \ge 0, \varphi \in [0,2\pi)}\)
- Premislav
- Użytkownik

- Posty: 15496
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 195 razy
- Pomógł: 5224 razy
Re: Wykaż że nierówność jest prawdziwa
lolks123, słuszna uwaga, już sam się dałem wkręcić, bo zobaczyłem ten post pięć minut po przebudzeniu (na pewno nie było to Przebudzenie Mocy, hehe).
-
deciver
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
Re: Wykaż że nierówność jest prawdziwa
Czy moze byc tak banalnie
\(\displaystyle{ \left( \frac{a}{2} + b \right) ^{2} + \frac{3}{4} a ^{2} \ge 0}\)
PS sorry za odświeżanie tematu
\(\displaystyle{ \left( \frac{a}{2} + b \right) ^{2} + \frac{3}{4} a ^{2} \ge 0}\)
PS sorry za odświeżanie tematu
