Odejmowanie ułamków wymiernych

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jakub2833
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 maja 2017, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Odejmowanie ułamków wymiernych

Post autor: jakub2833 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{1-x}- \frac{1}{1+x} - \frac{2x}{1+x^2}- \frac{4x^3}{1+x^4}- \frac{8x^7}{1+x^8}}\)

Czy da się to jakoś zrobić aby się nie narobić? Mnożenie mianowników byłoby raczej mało przyjemne...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: Odejmowanie ułamków wymiernych

Post autor: a4karo »

Wsk: zacznij od dwóch pierwszych. Może coś zauważysz
ODPOWIEDZ