1.
W pudelku znajduja sie kartki z nr od 1 do 9, lusujemy 3 kartki jednoczesnie. oblicz prawdopodobienstwo(P)
a) najmniejszy z wylosowanych nr wynosi 5
b)najwiekszy z wyl. nr jest mniejszy od 7
c) wylosowano kartkę z nr 6
2. kod dostepu do sklada sie z 3 sposrod 26 liter alfabetu oraz 5 cyfr. na ile sposobow mozna zakodowac dostep jezli litery i cyfry moga sie powtarzac, gdy
a) wszystkie litery sa na poczatku kodu
b) litery i cyfry moga wystepowac w dowolnym miejscu
3.
Jan i Adam rzucaja 2 koscmi do gry. ktory z nich pojdzie na zakupy? idzie ten, kto wyrzucil mnijesza sume oczek. jan wyrzucil sume 11. jakie jest P ze na zakupy pojdzie Adam?
moje wyniki
1
a)\(\displaystyle{ \frac{10}{84}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{20}{84}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{28}{84}}\)
2
tutaj mi wyszly strasznie duze liczby
a)17576*3!*97656225*10!
b) 1756*97656225*8!
3
\(\displaystyle{ \frac{3}{36}}\)
[ Dodano: 19 Września 2007, 21:14 ]
prosze, niech ktos chociaz jedno policzy....
_____
Temat poprawiony
bolo
kartki, kod dostepu i losowanie - wyniki do sprawdzenia
- eerroorr
- Użytkownik
- Posty: 366
- Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 10 razy
kartki, kod dostepu i losowanie - wyniki do sprawdzenia
Zadanie 1. , wszystkie podpunkty, masz na pewno dobrze zrobione
Jeśli chodzi o zadanie 3 to też tak mi wyszło, ale tego wyniku nie jestem na 100% pewien
Zadanie 2 a) wyszło mi trochę inaczej \(\displaystyle{ 17576*3! *100000 *5!}\)
Jeśli chodzi o zadanie 3 to też tak mi wyszło, ale tego wyniku nie jestem na 100% pewien
Zadanie 2 a) wyszło mi trochę inaczej \(\displaystyle{ 17576*3! *100000 *5!}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
kartki, kod dostepu i losowanie - wyniki do sprawdzenia
2.
najpierw b)
\(\displaystyle{ 31\cdot31\cdot31\cdot31\cdot31=31^5}\)
potem a)
a.1 - same litery na trzech pierwszych miejscach, liczby i litery z powtórzeniami
\(\displaystyle{ 26\cdot26\cdot26\cdot5\cdot5=26^3\cdot5^2}\)
a.2 - na trzy pierwsze miejsca można wstawić liczbę na 3 sposoby, drugą liczbę możemy wstawić na pozostałe cztery miejsca na 4 sposoby, żadna liczba i litera się nie powtarza, zatem:
\(\displaystyle{ 3\cdot4\cdot5\cdot4\cdot26\cdot25\cdot24}\)
Odpowiedzią na podpunkt a jest suma tych dwóch zdarzeń.
najpierw b)
\(\displaystyle{ 31\cdot31\cdot31\cdot31\cdot31=31^5}\)
potem a)
a.1 - same litery na trzech pierwszych miejscach, liczby i litery z powtórzeniami
\(\displaystyle{ 26\cdot26\cdot26\cdot5\cdot5=26^3\cdot5^2}\)
a.2 - na trzy pierwsze miejsca można wstawić liczbę na 3 sposoby, drugą liczbę możemy wstawić na pozostałe cztery miejsca na 4 sposoby, żadna liczba i litera się nie powtarza, zatem:
\(\displaystyle{ 3\cdot4\cdot5\cdot4\cdot26\cdot25\cdot24}\)
Odpowiedzią na podpunkt a jest suma tych dwóch zdarzeń.