Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywą

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Maro_mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 23 maja 2017, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kato

Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywą

Post autor: Maro_mat »

Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywą y=arcsinx i prostymi x=\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) i y=0
narysowałem to i ułożyłem całkę oznaczoną \(\displaystyle{ \int_{ 0}^{ \frac{ \sqrt{2} }{2} }arcsinx \mbox{d}x}\)
i właśnie chyba coś obliczenie tej całki zepsułem ;-; bo wyszedł mi zły wynik

z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 27 cze 2017, o 19:54 przez Maro_mat, łącznie zmieniany 2 razy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22485
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3857 razy

Re: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywą

Post autor: a4karo »

Spytaj Wolframalpha
Maro_mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 23 maja 2017, o 19:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kato

Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywą

Post autor: Maro_mat »

sprawdziłem i wyszedł mi zły wynik dlatego tu pytam ;-; ale już sobie poradziłem
ODPOWIEDZ