Zmienne losowe x oraz y sa niezalezne, x ma rozklad jednostajny na przedziale zamknietym a y rozklad wykladniczy z parametrem lambda = 10.
Wyznacz gestosc rozkladu z=x+y
dzieki z gory!
Zmienne losowe niezalezne, szukana gestosc rozkladu
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 wrz 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 2 razy
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Zmienne losowe niezalezne, szukana gestosc rozkladu
Napisz czego tutaj nie umiesz, to jest standardowe zadanie ze splotu funkcji.
\(\displaystyle{ Z=X+Y \\
f_Z(z)=(f_X \ast f_Y)(z)}\)
\(\displaystyle{ Z=X+Y \\
f_Z(z)=(f_X \ast f_Y)(z)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 wrz 2007, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 2 razy
Zmienne losowe niezalezne, szukana gestosc rozkladu
Rozklad jednostajny mial gestosc 1:(b-a) gdzie (a;b) jest przedzialem, w tym przypadku zamknietym
Rozklad jednostajny wynosi tutaj 1/5
Wykladniczy mial gestosc Λ*e^-Λx
wiec mam: 10e^-10x
Nie wiem tylko czy dobrze kombinuje..
Rozklad jednostajny wynosi tutaj 1/5
Wykladniczy mial gestosc Λ*e^-Λx
wiec mam: 10e^-10x
Nie wiem tylko czy dobrze kombinuje..
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Zmienne losowe niezalezne, szukana gestosc rozkladu
Tak, gęstości z dokładnością do indykatorów napisałes dobrze...
A w ogole to pisz wyrażenia matematyczne w latexu, takie sa mało czytelne, poza tym nieestetyczne. [taki duży czerwony napis u góry]
A w ogole to pisz wyrażenia matematyczne w latexu, takie sa mało czytelne, poza tym nieestetyczne. [taki duży czerwony napis u góry]