Prosił bym o pomoc w rozwiązaniu kilku zadań z trygonometrii:
zad. - Narysyj w układzie wsp. dwa różne kąty alfa i bate spełniające warunek:
tg alfa = tg beta = 2
zad. Oblicz:
sin 225
ctg 315
(wartości podane są w stopniach)
Wogule nie wiem jak się mam zato zabrać
Proszę o pomoc
Jakieś wskazówki jak mam zrobić te zadania
plis pomóżcie
Funkcje trygonometryczne dowolnego kąta
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Funkcje trygonometryczne dowolnego kąta
zad1. Kąty zawarte między prostą y=2x a osią OX.
zad2.
\(\displaystyle{ sin225^o=sin(180^o+45^o)=-sin45^o=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ ctg315^o=ctg(360^0-45^o)=-ctg45^o=-1}\)
Poczytaj o wzorach redukcyjnych funkcji trygonometrycznych.
zad2.
\(\displaystyle{ sin225^o=sin(180^o+45^o)=-sin45^o=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ ctg315^o=ctg(360^0-45^o)=-ctg45^o=-1}\)
Poczytaj o wzorach redukcyjnych funkcji trygonometrycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 13 maja 2007, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
Funkcje trygonometryczne dowolnego kąta
Bardzo ci dziękuje, ale mógłbyś mi dokładniej (tak łapatologicznie) wytłumaczyć jak zrobić to 1 zad, bo w 2 wiem o co biega!'
Proszę
Proszę
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Funkcje trygonometryczne dowolnego kąta
Najłatwiej narysować takie kąty, dla których tg najłatwiej obliczyć. Z 'łopatologicznej' definicji tangensa wynika, że tangens α to stosunek długości przyprostokątnej leżącej na przeciwko kąta do przyprostokątnej leżącej przy kącie. Najłatwiej obliczyć długości tych przyprostokątnych, jeśli są równoległe do osi układu (nie trzeba stosować tw. Pitagorasa )
Tutaj tgα=2/1=2 i tgβ=-2/-1=2
Tutaj tgα=2/1=2 i tgβ=-2/-1=2