okręgi
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
okręgi
Jak zrobisz rysunek to masz dwa trójkąty prostokątne.
\(\displaystyle{ c_1 = \sqrt{R^{2} - (R - a)^{2}} \,\,\}\) i \(\displaystyle{ c_2 = \sqrt{r^{2} - (r - a)^{2}}}\)
oblicz \(\displaystyle{ \frac{c_1}{c_2} = \sqrt{\frac{2R - a}{2 r - a}}}\)
\(\displaystyle{ c_1 = \sqrt{R^{2} - (R - a)^{2}} \,\,\}\) i \(\displaystyle{ c_2 = \sqrt{r^{2} - (r - a)^{2}}}\)
oblicz \(\displaystyle{ \frac{c_1}{c_2} = \sqrt{\frac{2R - a}{2 r - a}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
okręgi
Ze środków okręgów poprowadź promienie do prostej m - przeciwprostokątne. Ja poprowadziłem prostą między punktem styczności okręgów i środkiem Or. Otrzymany stosunek cięciw jest funkcją względem a, w granicach 0 < a < 2r. I tak naprawdę to nie ma znaczenia, gdzie poprowadzisz prostą m, byle w przedziale j.w. Sprawdź sobie na rysunkach i obliczeniach.