mam problem z rozwiązaniem tego zadania, wdzięczny bym był za udzielenie pomocy
\(\displaystyle{ f(x)logX^2-log(3_x+8)}\)
wyznaczanie dziedziny; funkcja log
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
wyznaczanie dziedziny; funkcja log
Czyli funkcja ma taka postac:
\(\displaystyle{ f(x)=log(x^2)-log(3x+8)}\)
??
Jesli tak to dziedzina to:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2>0\\ 3x+8>0\end{cases} \\
\begin{cases} x\in\mathbb{R}\backslash\{0\} \\ x>-\frac{8}{3}\end{cases} \\
x\in(-\frac{8}{3};0)\cup(0;+\infty)}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ f(x)=log(x^2)-log(3x+8)}\)
??
Jesli tak to dziedzina to:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2>0\\ 3x+8>0\end{cases} \\
\begin{cases} x\in\mathbb{R}\backslash\{0\} \\ x>-\frac{8}{3}\end{cases} \\
x\in(-\frac{8}{3};0)\cup(0;+\infty)}\)
POZDRO