zbadaj monotoniczność

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
piwne_oko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 15 wrz 2007, o 11:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pułtusk
Podziękował: 26 razy

zbadaj monotoniczność

Post autor: piwne_oko »

zbadaj monotoniczność ciągu o wyrazie ogólnym :

\(\displaystyle{ a_{n}=n^{2}-9n-5}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

zbadaj monotoniczność

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ a_{n+1}=n^2-7n-13\\
a_{n+1}-a_{n}=2n-8=2(n-4)\\}\)


Ciag malejacy dla \(\displaystyle{ n4}\) POZDRO
ODPOWIEDZ