\(\displaystyle{ S=-\frac{3x-4}{3x+3}, \\ q=3x+4}\)
\(\displaystyle{ a_1}\)= ?
Rozwikłąj ciag- geometryczny
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11371
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
Rozwikłąj ciag- geometryczny
\(\displaystyle{ S=-\frac{3x-4}{3x+3}}\)
\(\displaystyle{ -\frac{3x-4}{3x+3}=a_1 \frac{1-(3x+4)^n}{1-3x-4}}\)
\(\displaystyle{ 4-3x=a_1 [(3x+4)^n-1]}\)
\(\displaystyle{ a_1=\frac{4-3x} {(3x+4)^n-1}}\)
\(\displaystyle{ -\frac{3x-4}{3x+3}=a_1 \frac{1-(3x+4)^n}{1-3x-4}}\)
\(\displaystyle{ 4-3x=a_1 [(3x+4)^n-1]}\)
\(\displaystyle{ a_1=\frac{4-3x} {(3x+4)^n-1}}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11371
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11371
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Rozwikłąj ciag- geometryczny
nop s jest suma -nieskonczona wszystkich wyrazów ciagu
standard ozn, sn jest suma czastkowa , w granicy daje nam s
standard ozn, sn jest suma czastkowa , w granicy daje nam s