Od czego (od jakich wielkości, od jakich parametrów) zależy długość przedziału ufności dla średniej wartości cechy w populacji? Jak dana wielkość (parametr) wpływa na długość przedziału ufności???
Pomocy!!!
Długość przedziału ufności
- abrasax
- Gość Specjalny
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Długość przedziału ufności
przedział ufności dla małej próbki ma postać:
\(\displaystyle{ \overline{x}-t_{\alpha} \frac{s}{\sqrt{n-1}}ft( \overline{x}-t_{\alpha} \frac{s}{\sqrt{n-1}} \right) = 2t_{\alpha}\frac{s}{\sqrt{n-1}}}\)
Jak widać na długość przedziału wpływa wartość odczytana z tablic, obliczone odchylenie standardowe oraz liczebność próbki. W przypadku dwóch pierwszych parametrów - ich wzrost powoduje wydłużenie przedziału, natomiast wraz ze wzrostem liczebności długość przedziału maleje.
Dla pozostałych modeli analogicznie - zobacz przedziały ufności dla średniej
\(\displaystyle{ \overline{x}-t_{\alpha} \frac{s}{\sqrt{n-1}}ft( \overline{x}-t_{\alpha} \frac{s}{\sqrt{n-1}} \right) = 2t_{\alpha}\frac{s}{\sqrt{n-1}}}\)
Jak widać na długość przedziału wpływa wartość odczytana z tablic, obliczone odchylenie standardowe oraz liczebność próbki. W przypadku dwóch pierwszych parametrów - ich wzrost powoduje wydłużenie przedziału, natomiast wraz ze wzrostem liczebności długość przedziału maleje.
Dla pozostałych modeli analogicznie - zobacz przedziały ufności dla średniej