Prosze o policzenie tych 2 zadan
zad1
Obliczyc granice ciagu an : \(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} \frac{n^4+1}{n^5+k}}\)
zad2
Dana jest funkcja f(x)=ln(arctgx) Oblicz granice limf(Xn) gdzie:
\(\displaystyle{ Xn=\frac{n^2-6n+5}{2n+1}}\)
Granica ciągu
- Lorek
- Gość Specjalny
- Posty: 7149
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Granica ciągu
\(\displaystyle{ 1\leftarrow\frac{(n+1)(n^4+1)}{n^5+n}=\sum_{k=0}^{n} \frac{n^4+1}{n^5+n}ft(\frac{n^2-6n+5}{2n+1}\right)="\ln\arctan\infty"=\ln\frac{\pi}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 00:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 9 razy
Granica ciągu
Dzieki i jeszcze pytanie do zad1 czemu tam zostalo pomnozone przez n+1 a nie przez n??