pewna liczba szczeciocyfrowa
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 13 razy
pewna liczba szczeciocyfrowa
pewna liczba6-cio cyfrowa ma na pierwszym miejscu 1 jezeli ja przeniesimy na ostantnie miejsce to uzyskamy liczbe o 3 razy wieksza od liczy szukanej.
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
pewna liczba szczeciocyfrowa
Niech a oznacza pieć ostatnich cyfr tej liczby. Z warunków zadania:
\(\displaystyle{ 3 (10^5+a)=10a+1 \\
3 10^5 + 3a = 10a+1 \\
7a=3\cdot 10^5-1 \\
a=\frac{3 10^5 - 1 }{7} = 42857}\)
Zatem szukana liczba to \(\displaystyle{ 142857}\).
\(\displaystyle{ 3 (10^5+a)=10a+1 \\
3 10^5 + 3a = 10a+1 \\
7a=3\cdot 10^5-1 \\
a=\frac{3 10^5 - 1 }{7} = 42857}\)
Zatem szukana liczba to \(\displaystyle{ 142857}\).