Obliczanie całki podwójnej po kole
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 wrz 2007, o 09:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 4 razy
Obliczanie całki podwójnej po kole
Mam taka całke :
\(\displaystyle{ \iint_{D}xy^{2}dxdy}\)
D:
\(\displaystyle{ 1 qslant x^2+y^2\leqslant4 , x qslant 0 , y qslant0}\)
Mam ja obliczyc najlepiej aby wszystko było pokazane krok po kroku
Dzieki wszystkim ludziomy którzy sie tym zainteresuja:)
\(\displaystyle{ \iint_{D}xy^{2}dxdy}\)
D:
\(\displaystyle{ 1 qslant x^2+y^2\leqslant4 , x qslant 0 , y qslant0}\)
Mam ja obliczyc najlepiej aby wszystko było pokazane krok po kroku
Dzieki wszystkim ludziomy którzy sie tym zainteresuja:)
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Obliczanie całki podwójnej po kole
Tak średnio jest to po kole, no ale nic.
1. rzutujemy na y:
y zmienia się od 1 do 2
2. rzutujemy na x:
x się zmienia od \(\displaystyle{ \sqrt{1-y^2}}\) do \(\displaystyle{ \sqrt{4-y^2}}\)
Zatem mamy całkę:
\(\displaystyle{ \int\limits_1^2 t\limits_{\sqrt{1-y^2}}^{\sqrt{4-y^2}} xy^2 dx dy =
t\limits_1^2 ft[ \frac{1}{2}x^2y^2 \right]_{\sqrt{1-y^2}}^{\sqrt{4-y^2}} dy = \\
= t\limits_1^2 \frac{3}{2}y^2 dy = \frac{1}{2} ft[ y^3 \right]_1^2= 3,5}\)
1. rzutujemy na y:
y zmienia się od 1 do 2
2. rzutujemy na x:
x się zmienia od \(\displaystyle{ \sqrt{1-y^2}}\) do \(\displaystyle{ \sqrt{4-y^2}}\)
Zatem mamy całkę:
\(\displaystyle{ \int\limits_1^2 t\limits_{\sqrt{1-y^2}}^{\sqrt{4-y^2}} xy^2 dx dy =
t\limits_1^2 ft[ \frac{1}{2}x^2y^2 \right]_{\sqrt{1-y^2}}^{\sqrt{4-y^2}} dy = \\
= t\limits_1^2 \frac{3}{2}y^2 dy = \frac{1}{2} ft[ y^3 \right]_1^2= 3,5}\)
- Amon-Ra
- Gość Specjalny
- Posty: 882
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Pomógł: 175 razy
Obliczanie całki podwójnej po kole
Obszarem całkowania będzie część koła między promieniem 1 i 2, położona w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych (taka ćwiartka opony ).
Od razu przechodzimy na współrzędne biegunowe, podstawiając \(\displaystyle{ x=r\cos\varphi}\), \(\displaystyle{ y=r\sin\varphi}\), jakobian przekształcenia wynosi r. Korzystamy z twierdzenia o zamianie zmiennych w całce podwójnej:
\(\displaystyle{ \iint_{D}xy^2dxdy=\iint_{\Delta}r\cdot r\cos\varphi r^2\sin^2\varphi dr d\varphi=\iint_{\Delta}r^4 \sin^2 \varphi \cos\varphi drd\varphi=...}\)
Dalej określamy zbiór \(\displaystyle{ \Delta}\) - kąt liczony przeciwnie do ruchu wskazówek zegara od osi Ox zmieniać się będzie od 0 do Π/2, promień zaś od 1 do 2, stąd szukany zbiór to prostokąt \(\displaystyle{ \left[0,\frac{\pi}{2}\right]\times ft[1,2\right]}\):
\(\displaystyle{ ...=\int_{0}^{\frac{\pi}{2}}\sin^2\varphi \cos\varphi d\varphi t_{1}^{2}r^4dr}\)
Kolejność całkowania dowolna, aby obliczyć całkę trygonometryczną proponuję podstawić \(\displaystyle{ t=\sin\varphi}\), przez to \(\displaystyle{ dt=\cos\varphi d\varphi}\).
Scyth, to nie jest poprawnie - dlaczego zaniedbujesz przedział od 0 do 1? Granice całkowania zaś są poprawnie, ale tylko dla zmiennej w przedziale od 0 do 1, dalej otrzymujemy bzdurę.
Od razu przechodzimy na współrzędne biegunowe, podstawiając \(\displaystyle{ x=r\cos\varphi}\), \(\displaystyle{ y=r\sin\varphi}\), jakobian przekształcenia wynosi r. Korzystamy z twierdzenia o zamianie zmiennych w całce podwójnej:
\(\displaystyle{ \iint_{D}xy^2dxdy=\iint_{\Delta}r\cdot r\cos\varphi r^2\sin^2\varphi dr d\varphi=\iint_{\Delta}r^4 \sin^2 \varphi \cos\varphi drd\varphi=...}\)
Dalej określamy zbiór \(\displaystyle{ \Delta}\) - kąt liczony przeciwnie do ruchu wskazówek zegara od osi Ox zmieniać się będzie od 0 do Π/2, promień zaś od 1 do 2, stąd szukany zbiór to prostokąt \(\displaystyle{ \left[0,\frac{\pi}{2}\right]\times ft[1,2\right]}\):
\(\displaystyle{ ...=\int_{0}^{\frac{\pi}{2}}\sin^2\varphi \cos\varphi d\varphi t_{1}^{2}r^4dr}\)
Kolejność całkowania dowolna, aby obliczyć całkę trygonometryczną proponuję podstawić \(\displaystyle{ t=\sin\varphi}\), przez to \(\displaystyle{ dt=\cos\varphi d\varphi}\).
Scyth, to nie jest poprawnie - dlaczego zaniedbujesz przedział od 0 do 1? Granice całkowania zaś są poprawnie, ale tylko dla zmiennej w przedziale od 0 do 1, dalej otrzymujemy bzdurę.
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
Obliczanie całki podwójnej po kole
Nie jest prawdą co napisał scyth , y zmienia się od 0 do 2 jest to przecież ćwiartka pierścienia, owszem można to robić w tych współrzędnych ale należałoby rozbić obszar całkowania, np w propozycji scytha trzeba byłoby rozbić przedział y na dwa odcinki [0,1] i [1,2] bo x zmienia się inaczej w pierwszym przedziale tzn. od \(\displaystyle{ \sqrt{1-y^2}}\) do \(\displaystyle{ \sqrt{4-y^2}}\) , a inaczej w drugim tzn. od 0 do \(\displaystyle{ \sqrt{4-y^2}}\). Mozna tez
Zamieniając współrzędne na biegunowe obliczyć
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\frac{\pi}{2}}\int_{0}^{2}r^4\cos {\sin}^2 dr d\alpha}\)
i dla \(\displaystyle{ \alpha}\) całkując przez części
[ Dodano: 19 Września 2007, 12:59 ]
oczywiscie miało byc w ostatniej calce
Zamieniając współrzędne na biegunowe otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\frac{\pi}{2}}\int_{1}^{2}r^4\cos {\sin}^2 dr d\alpha}\) i dla \(\displaystyle{ \alpha}\) całkując przez części
Zamieniając współrzędne na biegunowe obliczyć
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\frac{\pi}{2}}\int_{0}^{2}r^4\cos {\sin}^2 dr d\alpha}\)
i dla \(\displaystyle{ \alpha}\) całkując przez części
[ Dodano: 19 Września 2007, 12:59 ]
oczywiscie miało byc w ostatniej calce
Zamieniając współrzędne na biegunowe otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\frac{\pi}{2}}\int_{1}^{2}r^4\cos {\sin}^2 dr d\alpha}\) i dla \(\displaystyle{ \alpha}\) całkując przez części
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Obliczanie całki podwójnej po kole
drugie podejście:
Całkujemy po dużej kuli, potem po małej i liczymy różnicę, czyli:
- duża kula:
y od 0 do 2
x od 0 do \(\displaystyle{ \sqrt{4-y^2}}\)
\(\displaystyle{ \int\limits_0^2 t\limits_0^{\sqrt{4-y^2}} xy^2 dx dy = t\limits_0^2 ft[ \frac{1}{2} x^2y^2 \right]_0^{\sqrt{4-y^2}} dy = t\limits_0^2 (2y^2-\frac{y^4}{2}) dy = \\
= ft[ \frac{2}{3} y^3 - \frac{y^5}{10} \right]_0^2 = \frac{16}{3} - \frac{16}{5}=\frac{32}{15}}\)
- mała kula:
y od 0 do 1
x od 0 do \(\displaystyle{ \sqrt{1-y^2}}\)
\(\displaystyle{ \int\limits_0^1 t\limits_0^{\sqrt{1-y^2}} xy^2 dx dy = t\limits_0^1 ft[ \frac{1}{2} x^2y^2 \right]_0^{\sqrt{1-y^2}} dy = t\limits_0^1 (\frac{y^2}{2}-\frac{y^4}{2}) dy = \\
= ft[ \frac{y^3}{6} - \frac{y^5}{10} \right]_0^1 = \frac{1}{6} - \frac{1}{10}=\frac{1}{15}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \iint_{D}xy^{2}dxdy = \frac{31}{5}}\)
Całkujemy po dużej kuli, potem po małej i liczymy różnicę, czyli:
- duża kula:
y od 0 do 2
x od 0 do \(\displaystyle{ \sqrt{4-y^2}}\)
\(\displaystyle{ \int\limits_0^2 t\limits_0^{\sqrt{4-y^2}} xy^2 dx dy = t\limits_0^2 ft[ \frac{1}{2} x^2y^2 \right]_0^{\sqrt{4-y^2}} dy = t\limits_0^2 (2y^2-\frac{y^4}{2}) dy = \\
= ft[ \frac{2}{3} y^3 - \frac{y^5}{10} \right]_0^2 = \frac{16}{3} - \frac{16}{5}=\frac{32}{15}}\)
- mała kula:
y od 0 do 1
x od 0 do \(\displaystyle{ \sqrt{1-y^2}}\)
\(\displaystyle{ \int\limits_0^1 t\limits_0^{\sqrt{1-y^2}} xy^2 dx dy = t\limits_0^1 ft[ \frac{1}{2} x^2y^2 \right]_0^{\sqrt{1-y^2}} dy = t\limits_0^1 (\frac{y^2}{2}-\frac{y^4}{2}) dy = \\
= ft[ \frac{y^3}{6} - \frac{y^5}{10} \right]_0^1 = \frac{1}{6} - \frac{1}{10}=\frac{1}{15}}\)
Zatem \(\displaystyle{ \iint_{D}xy^{2}dxdy = \frac{31}{5}}\)
- Amon-Ra
- Gość Specjalny
- Posty: 882
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Pomógł: 175 razy
Obliczanie całki podwójnej po kole
Teraz wydaje się być OK, przynajmniej co do wyniku końcowego .
Widać chyba już dobitnie, jakie korzyści związane są ze stosowania twierdzenia o zamianie zmiennych.
Widać chyba już dobitnie, jakie korzyści związane są ze stosowania twierdzenia o zamianie zmiennych.