Witam serdecznie,
Mam parę zadań odnośnie kartkówki z pola trójkąta. Bardzo proszę o rozwiązanie krok po kroku.
Więc:
1. Oblicz pole trójkąta prostokątnego, w którym przeciwprostokątna ma długość \(\displaystyle{ 12}\), a jeden z kątów ostrych \(\displaystyle{ \alpha}\) jest taki, że \(\displaystyle{ \sin \alpha = 0,25}\).
2. Oblicz obwód trójkąta prostokątnego równoramiennego, którego \(\displaystyle{ P=18}\).
3. Dany jest trójkąt o bokach \(\displaystyle{ 6,7,8}\) i najmniejszy kąt ma miarę \(\displaystyle{ 30^\circ}\). Oblicz pole tego trójkąta.
4. Oblicz pole trójkąta równobocznego, którego wysokość wynosi \(\displaystyle{ 8}\).
Z góry dziękuję za pomoc;)
Pole trójkątów
-
Piotr998px
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 6 cze 2017, o 16:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Pole trójkątów
Ostatnio zmieniony 6 cze 2017, o 21:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Tomuello
- Użytkownik

- Posty: 43
- Rejestracja: 28 lis 2016, o 20:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
Pole trójkątów
1.
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{12}{x} = \frac{1}{4}}\)
Z twierdzenia pitagorasa wylicz trzeci bok i pole trójkąta.
2.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} x ^{2} =P}\)
Z pitagorasa lub własności trójkąta \(\displaystyle{ 90,45,45 \Rightarrow y = x \sqrt{2}}\)
3.
Najkrótszy z boków leży naprzeciw najmniejszego kąta.
4.
\(\displaystyle{ a}\) - Długość boku trójkąta równobocznego
\(\displaystyle{ h}\) - Długość wysokości trójkąta równobocznego
\(\displaystyle{ P}\) - Pole trójkąta
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ P = \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{12}{x} = \frac{1}{4}}\)
Z twierdzenia pitagorasa wylicz trzeci bok i pole trójkąta.
2.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} x ^{2} =P}\)
Z pitagorasa lub własności trójkąta \(\displaystyle{ 90,45,45 \Rightarrow y = x \sqrt{2}}\)
3.
Najkrótszy z boków leży naprzeciw najmniejszego kąta.
4.
\(\displaystyle{ a}\) - Długość boku trójkąta równobocznego
\(\displaystyle{ h}\) - Długość wysokości trójkąta równobocznego
\(\displaystyle{ P}\) - Pole trójkąta
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ P = \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
Ostatnio zmieniony 6 cze 2017, o 21:24 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
Piotr998px
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 6 cze 2017, o 16:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Pole trójkątów
Kurczę, stary dzięki wielkie za tę doraźną pomoc ale ja kompletnie nie mam o tych trójkątach pojęcia. Była by możliwość takiego dogłębniejszego rozwiązania tych zadań?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Re: Pole trójkątów
Ale to są dogłębne rozwiązania tych zadań. Bardziej dogłębnie się nie da. Może zatem spróbuj włożyć trochę wysiłku w zrozumienie tych rozwiązań.
Np. zad 1: czy wiesz, co to jest trójkąt prostokątny, twierdzenie Pitagorasa oraz funkcje trygonometryczne w tym trójkącie? Jeśli nie, to uzupełnij braki w teorii i wróć do rozwiązania.
JK
Np. zad 1: czy wiesz, co to jest trójkąt prostokątny, twierdzenie Pitagorasa oraz funkcje trygonometryczne w tym trójkącie? Jeśli nie, to uzupełnij braki w teorii i wróć do rozwiązania.
JK
- MalinaZMelonami
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 28 wrz 2016, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
Pole trójkątów
Piotr998px pisze:Witam serdecznie,
1. Oblicz pole trójkąta prostokątnego, w którym przeciwprostokątna ma długość \(\displaystyle{ 12}\), a jeden z kątów ostrych \(\displaystyle{ \alpha}\) jest taki, że \(\displaystyle{ \sin \alpha = 0,25}\).
Tu jest błąd. Przeciwprostokątna ma długość \(\displaystyle{ 12}\) a nie przyprostokątna. Wtedy:Piotr998px pisze:Witam serdecznie,
1.Tomuello pisze:1.
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{12}{x} = \frac{1}{4}}\)
Z twierdzenia pitagorasa wylicz trzeci bok i pole trójkąta.
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{x}{12} = \frac{1}{4}\\
x=3}\)
Brakujący bok liczymy z pitagorasa i liczymy pole.
Prościej się nie da.
Ostatnio zmieniony 6 cze 2017, o 22:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Pole trójkątów
Czujność zawsze w cenie.MalinaZMelonami pisze:Tu jest błąd. Przeciwprostokątna ma długość \(\displaystyle{ 12}\) a nie przyprostokątna.
JK