logika zdan
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
logika zdan
Implikacja \(\displaystyle{ p q s}\) nie zachodzi, gdy \(\displaystyle{ p=1, \ q=1, \ s=0}\).
Implikacja \(\displaystyle{ s q p}\) nie zachodzi, gdy \(\displaystyle{ s=1, \ q=1, \ p=0}\).
Zatem jak widać dla \(\displaystyle{ p=1, \ s=1, \ q=0}\) spełnione są założenia, jednak gdyby hipoteza była prawdziwa, to mielibyśmy \(\displaystyle{ 1 0}\), stąd podjęcie decyzji p i s nie musi pociągnąć decyzji q.
Implikacja \(\displaystyle{ s q p}\) nie zachodzi, gdy \(\displaystyle{ s=1, \ q=1, \ p=0}\).
Zatem jak widać dla \(\displaystyle{ p=1, \ s=1, \ q=0}\) spełnione są założenia, jednak gdyby hipoteza była prawdziwa, to mielibyśmy \(\displaystyle{ 1 0}\), stąd podjęcie decyzji p i s nie musi pociągnąć decyzji q.