Boki
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 18 wrz 2007, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z daleka
- Podziękował: 5 razy
- kuma
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 69 razy
Boki
a- długość szukanego boku
\(\displaystyle{ a^{2}+10^{2}=20^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=400-100}\)
\(\displaystyle{ a=10\sqrt{3}}\)
drugi przypadek
\(\displaystyle{ 10^{2}+20^{2}=b^{2}}\)
\(\displaystyle{ b^{2}=500}\)
\(\displaystyle{ b=10\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+10^{2}=20^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=400-100}\)
\(\displaystyle{ a=10\sqrt{3}}\)
drugi przypadek
\(\displaystyle{ 10^{2}+20^{2}=b^{2}}\)
\(\displaystyle{ b^{2}=500}\)
\(\displaystyle{ b=10\sqrt{5}}\)