Małżeńskie kombinacje
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 19 paź 2006, o 23:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Małżeńskie kombinacje
1.Cztery małżeństwa wchodzą do kawiarni. Na ile sposobów mogą wejść, jeśli każdy z panów przepuszcza przed sobą przynajmniej swoją żonę?
2.Ile jest najkrótszych dróg od A do B, przebiegających wzdłuż zaznaczonych lini [mamy narysowany kwadrat 5x5 , w jednym rogu punkt A, w przeciwległym B]
jak to zrobić? prosiłbym też o jakies wytłumaczenie, z góry dziękuje
2.Ile jest najkrótszych dróg od A do B, przebiegających wzdłuż zaznaczonych lini [mamy narysowany kwadrat 5x5 , w jednym rogu punkt A, w przeciwległym B]
jak to zrobić? prosiłbym też o jakies wytłumaczenie, z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, o 20:27 przez Auron, łącznie zmieniany 1 raz.
- Undre
- Gość Specjalny
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Małżeńskie kombinacje
ad 1. - skoro każda żona wchodzi przed swoim mężem, będzie to permutacja 4 par małżeńskich, o ile kojarze daje to 24 opcje
[ Dodano: 18 Września 2007, 20:29 ]
ad 2. - nie wiem czy dobrze kombinuje, ale jeżeli kwadrat ma 5x5 pól, to aby przejść najkrótszą trasą z A do B ( przyjmijmy sobie że A jest w lewym dolnym rogu, a B w prawym górnym ) musimy wykonać ruch 5 razy w ... powiedzmy pionie ( tu w górę ) , pięć w poziomie ( czyli w prawo ).
Oznaczając ruch w górę jako a, ruch w prawo jako b, sprowadzamy problem do szukania ilości różnych od siebie łańcuchów składających się z 5 literek a i 5 b, tzn przykładowo łańcuch aaaaabbbbb oznacza że najkrótsza trasa to najpierw ruch maksymalnie w górę, potem już tylko w prawo.
[ Dodano: 18 Września 2007, 20:29 ]
ad 2. - nie wiem czy dobrze kombinuje, ale jeżeli kwadrat ma 5x5 pól, to aby przejść najkrótszą trasą z A do B ( przyjmijmy sobie że A jest w lewym dolnym rogu, a B w prawym górnym ) musimy wykonać ruch 5 razy w ... powiedzmy pionie ( tu w górę ) , pięć w poziomie ( czyli w prawo ).
Oznaczając ruch w górę jako a, ruch w prawo jako b, sprowadzamy problem do szukania ilości różnych od siebie łańcuchów składających się z 5 literek a i 5 b, tzn przykładowo łańcuch aaaaabbbbb oznacza że najkrótsza trasa to najpierw ruch maksymalnie w górę, potem już tylko w prawo.
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Małżeńskie kombinacje
No tylko zwróć uwagę Undre, że mogą też wejść: żona, żona, żona, żona, mąż, mąż, mąż, mąż...
A w ogole to co jak to są homoseksualne małżeństwa?; )
A w ogole to co jak to są homoseksualne małżeństwa?; )
- Undre
- Gość Specjalny
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Małżeńskie kombinacje
a faktycznie, zapędziłem się
[ Dodano: 18 Września 2007, 20:35 ]
hm, to może tak po kolei dodać przypadki :
- gdy 4 facetów na końcu i liczyć opcje
- gdy mamy k,k,k,m,k,m,m,m
- etc.
chociaż troche paprania sie
[ Dodano: 18 Września 2007, 20:35 ]
hm, to może tak po kolei dodać przypadki :
- gdy 4 facetów na końcu i liczyć opcje
- gdy mamy k,k,k,m,k,m,m,m
- etc.
chociaż troche paprania sie
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
Małżeńskie kombinacje
ad.1
\(\displaystyle{ \frac{2!{8 \choose 2}}{2}\cdot\frac{2!{6 \choose 2}}{2}\cdot\frac{2!{4 \choose 2}}{2}\cdot\frac{2!{2 \choose 2}}{2}=\frac{8!}{2^4}}\)
ad.2
\(\displaystyle{ \frac{10!}{5!\cdot5!}={10 \choose 5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2!{8 \choose 2}}{2}\cdot\frac{2!{6 \choose 2}}{2}\cdot\frac{2!{4 \choose 2}}{2}\cdot\frac{2!{2 \choose 2}}{2}=\frac{8!}{2^4}}\)
ad.2
\(\displaystyle{ \frac{10!}{5!\cdot5!}={10 \choose 5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 19 paź 2006, o 23:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Małżeńskie kombinacje
czemu tak;P ? w zasadzie to nie rozumiem tylko czemu 2! i dzielenie przez 2jovante pisze:ad.1
\(\displaystyle{ \frac{2!{8 \choose 2}}{2}\cdot\frac{2!{6 \choose 2}}{2}\cdot\frac{2!{4 \choose 2}}{2}\cdot\frac{2!{2 \choose 2}}{2}=\frac{8!}{2^4}}\)