w kl. IIIb jest 34 uczniów, wśród których 24 umie jeździć na rowerze, 16 umie pływać, 10 umie jeździć na nartach; w tej liczbie 12 umie pływać i jeździć na rowerze, 5 umie jeździć na rowerze i na nartach, 3 umie pływać i jeździć na nartach. Dwie osoby w IIIb uprawiają wszystkie dyscypliny sportowe.
a) ile osób w tej klasie nie uprawia żadnej dyscypliny sportowej?
b) ile osób umie jeździć tylko na rowerze?
c) ile osób umie tylko pływać i jeździć na nartach?
prosze o naprowadzenie mnie na sposob rozwiazania albo chociaz jak to zapisac??
klasa, sporty
- mx2
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 108 razy
klasa, sporty
a) 4 osoby jezdza tylko na rowerze,1 osoba umie tylko plywac,2osoby tylko jezdza na nartach.
12 umie pływać i jeździć na rowerze, 5 umie jeździć na rowerze, i na nartach, 3 umie pływać i jeździć na nartach.2 osoby uprawiaja wszystkie dyscypliny.
4+1+2+12+5+3+2=29
34-29=5
Odp.5 osob nie uprawia zadnej dyscypliny.
b) Na rowerze jezdza 24 osoby z czego 12 plywa + jezdi na rowerze,5 jezdzi na rowerze i na nartach i 3 plywaja i jezdza na nartach czyli
24-12-5-3=4
Odp.4 osoby jezdza tylko na rowerze
c) 16 osob umie plywac z czego 12 rower + plywanie, 3(plywanie+narty)
16-12-3=1
Jedna osoba umie tylko plywac.
10 osob umie jezdzic na nartach z czego 5 osob(rower+narty),3osoby(narty+plywanie)
10-5-3=2
2 osoby umieja jezdzic tylko na nartach
12 umie pływać i jeździć na rowerze, 5 umie jeździć na rowerze, i na nartach, 3 umie pływać i jeździć na nartach.2 osoby uprawiaja wszystkie dyscypliny.
4+1+2+12+5+3+2=29
34-29=5
Odp.5 osob nie uprawia zadnej dyscypliny.
b) Na rowerze jezdza 24 osoby z czego 12 plywa + jezdi na rowerze,5 jezdzi na rowerze i na nartach i 3 plywaja i jezdza na nartach czyli
24-12-5-3=4
Odp.4 osoby jezdza tylko na rowerze
c) 16 osob umie plywac z czego 12 rower + plywanie, 3(plywanie+narty)
16-12-3=1
Jedna osoba umie tylko plywac.
10 osob umie jezdzic na nartach z czego 5 osob(rower+narty),3osoby(narty+plywanie)
10-5-3=2
2 osoby umieja jezdzic tylko na nartach