Zadanko - funkcja kwadratowa;)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 wrz 2007, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
Zadanko - funkcja kwadratowa;)
Dana jest funkcja y=3\(\displaystyle{ (x-5)^{2}}\), który z punktów:
A (-5; -300)
B (-5; -500)
C (300; -5)
D (0; -5)
E (0; 5)
F (3; 12)
nie należy do wykresu danej funkcji?
Pomocy!
A (-5; -300)
B (-5; -500)
C (300; -5)
D (0; -5)
E (0; 5)
F (3; 12)
nie należy do wykresu danej funkcji?
Pomocy!
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, o 18:27 przez restacomesei, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 wrz 2007, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
Zadanko - funkcja kwadratowa;)
racja, źle od kumpla przepisałam. równanie y=3\(\displaystyle{ (x-5)^{2}}\)soku11 pisze:Chyba cos tresc nie tak, albo zle przepisalas POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1822 razy
Zadanko - funkcja kwadratowa;)
No to ogolnie masz:
\(\displaystyle{ f(x)=3(x-5)^2\\}\)
Teraz aby sprawdzic, czy punkt nalezy do wykresu robimy nastepujaco:
\(\displaystyle{ A=(-5;-300)\\
x_a=-5\quad y_a=-300\\
Jesli\ f(x_a)=y_a\ \ nalezy\ do\ wykresu.\\
\\
f(-5)=3(-5-5)^2=3\cdot 100=300\neq y_a(-300)}\)
Czyli juz widac, ze nie nalezy do wykresu funkcji. Nalezy TYLKO punkt F. POZDRO
\(\displaystyle{ f(x)=3(x-5)^2\\}\)
Teraz aby sprawdzic, czy punkt nalezy do wykresu robimy nastepujaco:
\(\displaystyle{ A=(-5;-300)\\
x_a=-5\quad y_a=-300\\
Jesli\ f(x_a)=y_a\ \ nalezy\ do\ wykresu.\\
\\
f(-5)=3(-5-5)^2=3\cdot 100=300\neq y_a(-300)}\)
Czyli juz widac, ze nie nalezy do wykresu funkcji. Nalezy TYLKO punkt F. POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 wrz 2007, o 18:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin