działanie grupowe
-
ralfik10x
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 15 mar 2017, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
działanie grupowe
Potrzebuję pomocy z zadaniem
Czy następujące działanie jest działaniem grupowym na wskazanym zbiorze:
\(\displaystyle{ a \circ b = \sqrt{ab}}\) na \(\displaystyle{ \mathbb{R^{+}}}\)
i \(\displaystyle{ a \circ b = \sqrt{ab} - a}\) na \(\displaystyle{ \mathbb{R^{+}}}\)
Czy następujące działanie jest działaniem grupowym na wskazanym zbiorze:
\(\displaystyle{ a \circ b = \sqrt{ab}}\) na \(\displaystyle{ \mathbb{R^{+}}}\)
i \(\displaystyle{ a \circ b = \sqrt{ab} - a}\) na \(\displaystyle{ \mathbb{R^{+}}}\)
- AloneAngel
- Użytkownik

- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Re: działanie grupowe
Sprawdź czy w ogóle jest to działanie (czy jego wynik zawsze wpada do grupy). Następnie sprawdź łączność, istnienie elementu neutralnego i odwrotnego.
- AloneAngel
- Użytkownik

- Posty: 630
- Rejestracja: 19 mar 2012, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 176 razy
Re: działanie grupowe
Najlepiej z definicji...
1) Czy jeżeli weźmiesz dwa elementy \(\displaystyle{ a,b \in \mathbbm{R}^{+}}\) to czy \(\displaystyle{ a \circ b = \sqrt{ab}}\) też należy do \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{+}}\) ?
2) Weź dowolne \(\displaystyle{ a,b,c \in \mathbb{R}^{+}}\). Czy zawsze zachodzi \(\displaystyle{ (a \circ b) \circ c = a \circ (b \circ c)}\).
3) Musisz znaleźć taki element \(\displaystyle{ e \in \mathbb{R}^{+}}\) żeby \(\displaystyle{ a \circ e = e \circ a = a}\) (Sprowadza się to do rozwiązania równania, przy czym ten element musi być wyznaczony jednoznacznie).
4) Bierzesz dowolny element \(\displaystyle{ a \in \mathbb{R}^{+}}\) i sprawdzasz czy istnieje dla niego element \(\displaystyle{ a^{-1} \in \mathbb{R}^{+}}\) taki, że \(\displaystyle{ a \circ a^{-1} = a^{-1} \circ a = e}\).
1) Czy jeżeli weźmiesz dwa elementy \(\displaystyle{ a,b \in \mathbbm{R}^{+}}\) to czy \(\displaystyle{ a \circ b = \sqrt{ab}}\) też należy do \(\displaystyle{ \mathbb{R}^{+}}\) ?
2) Weź dowolne \(\displaystyle{ a,b,c \in \mathbb{R}^{+}}\). Czy zawsze zachodzi \(\displaystyle{ (a \circ b) \circ c = a \circ (b \circ c)}\).
3) Musisz znaleźć taki element \(\displaystyle{ e \in \mathbb{R}^{+}}\) żeby \(\displaystyle{ a \circ e = e \circ a = a}\) (Sprowadza się to do rozwiązania równania, przy czym ten element musi być wyznaczony jednoznacznie).
4) Bierzesz dowolny element \(\displaystyle{ a \in \mathbb{R}^{+}}\) i sprawdzasz czy istnieje dla niego element \(\displaystyle{ a^{-1} \in \mathbb{R}^{+}}\) taki, że \(\displaystyle{ a \circ a^{-1} = a^{-1} \circ a = e}\).
-
ralfik10x
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 15 mar 2017, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
działanie grupowe
Jeśli chodzi o \(\displaystyle{ a \circ b = \sqrt{ab}}\) po podstawieniu za a i b dowolnych liczb nie wychodzi równość więc mam rozumieć, że jes to nieprawda?
-
ralfik10x
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 15 mar 2017, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Re: działanie grupowe
\(\displaystyle{ a \circ b = \sqrt{ab}}\)
Wgl nie wiem jak mam rozwiązywać tego typu zadania te definicje nic mi nie mówią. Jeśli podstawię za a i b dowolną liczbę ze zbioru liczb rzeczywistych dodatnich to zawsze otrzymam w wyniku działania liczbę rzeczywistą dodatnią. Co dalej ?
Sprawdzam aksomat \(\displaystyle{ (a \circ b)\circ c = a\circ(b\circ c)}\). Tylko nie wiem jak...
Wgl nie wiem jak mam rozwiązywać tego typu zadania te definicje nic mi nie mówią. Jeśli podstawię za a i b dowolną liczbę ze zbioru liczb rzeczywistych dodatnich to zawsze otrzymam w wyniku działania liczbę rzeczywistą dodatnią. Co dalej ?
Sprawdzam aksomat \(\displaystyle{ (a \circ b)\circ c = a\circ(b\circ c)}\). Tylko nie wiem jak...
-
ralfik10x
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 15 mar 2017, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Re: działanie grupowe
leg14 czy mogłbyś mi to rozwiązać żebym zobaczył na przykładzie jak to zrobić? bo kompletnie nie ogarniam-- 27 maja 2017, o 22:42 --Zrobiłem to tak (nie wiem czy dobrze)
1. \(\displaystyle{ (a\circ b)\circ c = a \circ (b \circ c)}\):
\(\displaystyle{ \sqrt{a\circ b} \circ \sqrt{c} = \sqrt{a} \circ \sqrt{b\circ c}}\)
2. \(\displaystyle{ \sqrt{a \circ b} \circ e = e \circ \sqrt{a \circ b} = \sqrt{a \circ b}}\), gdzie \(\displaystyle{ e = 1\in \mathbb{R^+}}\)
3. \(\displaystyle{ \sqrt{a \circ b} \circ \frac{1}{ \sqrt{a\circ b} } = \frac{1}{ \sqrt{a\circ b} } \circ \sqrt{a \circ b} = 1}\)
Na podstawie tego stwierdzam, że jest to działanie grupowe czy jest to dobrze?
1. \(\displaystyle{ (a\circ b)\circ c = a \circ (b \circ c)}\):
\(\displaystyle{ \sqrt{a\circ b} \circ \sqrt{c} = \sqrt{a} \circ \sqrt{b\circ c}}\)
2. \(\displaystyle{ \sqrt{a \circ b} \circ e = e \circ \sqrt{a \circ b} = \sqrt{a \circ b}}\), gdzie \(\displaystyle{ e = 1\in \mathbb{R^+}}\)
3. \(\displaystyle{ \sqrt{a \circ b} \circ \frac{1}{ \sqrt{a\circ b} } = \frac{1}{ \sqrt{a\circ b} } \circ \sqrt{a \circ b} = 1}\)
Na podstawie tego stwierdzam, że jest to działanie grupowe czy jest to dobrze?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: działanie grupowe
Czy umiesz policzyć \(\displaystyle{ (1\circ 2)\circ 2}\)? A \(\displaystyle{ (1\circ (2\circ 2)}}\)
To jest definicja działąnia\(\displaystyle{ a\circ b=\sqrt{a{\red\cdot}b}}\) - ta czerwona kropka jest zwykłym mnożeniem.
Musisz po prostu na kazdym kroku stosować definicję działania \(\displaystyle{ \circ}\).
\(\displaystyle{ (a\circ b)\circ c=\sqrt{(a\circ b){\red\cdot}c}=\sqrt{\sqrt{a{\red\cdot}b}{\red\cdot}c}}\)
To jest definicja działąnia\(\displaystyle{ a\circ b=\sqrt{a{\red\cdot}b}}\) - ta czerwona kropka jest zwykłym mnożeniem.
Musisz po prostu na kazdym kroku stosować definicję działania \(\displaystyle{ \circ}\).
\(\displaystyle{ (a\circ b)\circ c=\sqrt{(a\circ b){\red\cdot}c}=\sqrt{\sqrt{a{\red\cdot}b}{\red\cdot}c}}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: działanie grupowe
Dobrze rozumiesz. To, co zaprezentowałes, to w ogóle nie jest rozwiązanie.
Przeczytaj jeszcze raz definicję elementu neutralnego. Z jakiego powodu zakładasz, że \(\displaystyle{ e=1}\)?
Przeczytaj jeszcze raz definicję elementu neutralnego. Z jakiego powodu zakładasz, że \(\displaystyle{ e=1}\)?
-
ralfik10x
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 15 mar 2017, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Re: działanie grupowe
Jeśli \(\displaystyle{ \sqrt{a*b}}\) pomnożę przez 1 to wyjdzie mi to samo ( w mnożeniu el neutralnym jest 1)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Re: działanie grupowe
Ale przecież nie o to chodzi: element neutralny, to taki, że dla każdego \(\displaystyle{ a}\) zachodzi \(\displaystyle{ a\circ e\a}\).
Czy dla każdego \(\displaystyle{ a}\) ma być \(\displaystyle{ a\circ e=\sqrt{ae}=a}\). Czy takie \(\displaystyle{ e}\) istnieje?
Czy dla każdego \(\displaystyle{ a}\) ma być \(\displaystyle{ a\circ e=\sqrt{ae}=a}\). Czy takie \(\displaystyle{ e}\) istnieje?
-
ralfik10x
- Użytkownik

- Posty: 19
- Rejestracja: 15 mar 2017, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
działanie grupowe
Nie zachodzi dla każdego, a co z łącznością i odwrotnością? Jak się wgl do tego zabrać skoro to co podałem nie jest rozwiązaniem
-- 28 maja 2017, o 12:56 --
a jeśli chodzi o ten przykład \(\displaystyle{ a \circ b = \sqrt{ab} - a}\)
1. \(\displaystyle{ (a\circ b)\circ c = \sqrt{ab} - a * \sqrt{cd} - c * \sqrt{ef} - e}\) ??
-- 28 maja 2017, o 12:56 --
a jeśli chodzi o ten przykład \(\displaystyle{ a \circ b = \sqrt{ab} - a}\)
1. \(\displaystyle{ (a\circ b)\circ c = \sqrt{ab} - a * \sqrt{cd} - c * \sqrt{ef} - e}\) ??
