akustyka

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
mateusz200414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kartuzy
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

akustyka

Post autor: mateusz200414 »

proszę o pomoc w zadaniu.

"ponad wysoką menzurką trzymamy dźwięczący kamerton. chcąc uzyskac oddźwięk trzeba było nalać do menzurki tyle wody, że wysokośc słupa powietrza w menzurce ponad wodą była \(\displaystyle{ h_1=27,6 cm}\). Gdy napełniono uprzednio menzurkę \(\displaystyle{ CO_2}\), wysokość słupa \(\displaystyle{ CO_2}\) ponad wodą wynosiła \(\displaystyle{ h_2=21,4cm}\). Obliczyć prędkość głosu w \(\displaystyle{ CO_2}\), jeżeli w powietrzy wynosi ona \(\displaystyle{ v=331,2 m/s}\)"

proszę, jeszcze raz, o pomoc!
ODPOWIEDZ