Zbiory - słownie
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pśl
- Podziękował: 4 razy
Zbiory - słownie
Czy ktoś wie, jak to zrobic?
Opisz słowami następujące zbiory:
B= {-4,-3,-2,-1,0,1,2,3,4}
D = {1, 1/3, 1/9, 1/27...}
E = {2,3,5,7,11,13,17,19,23,29}
F= {..., -15,-10,-5,0,5,10,15...}
G={0,1,4,9,16,25...}
H = {1,1/2,1/3,1/4,1/5,1/6...}
I = {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
J={1,2,3,4,5,6,8,12,24}
Opisz słowami następujące zbiory:
B= {-4,-3,-2,-1,0,1,2,3,4}
D = {1, 1/3, 1/9, 1/27...}
E = {2,3,5,7,11,13,17,19,23,29}
F= {..., -15,-10,-5,0,5,10,15...}
G={0,1,4,9,16,25...}
H = {1,1/2,1/3,1/4,1/5,1/6...}
I = {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
J={1,2,3,4,5,6,8,12,24}
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 6176
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2552 razy
- Pomógł: 673 razy
Zbiory - słownie
E zbior liczb pierwszych
F zboir l całkowitych podzielnych przez 5
G zbior kwadratow l. całkowitych
H zb ułamkow prostych
I zbior wszystkich cyfr procz zera
etc
F zboir l całkowitych podzielnych przez 5
G zbior kwadratow l. całkowitych
H zb ułamkow prostych
I zbior wszystkich cyfr procz zera
etc
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 13 mar 2006, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogard
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 10 razy
Zbiory - słownie
B - zbiór wszystkich liczb całkowitych, których wartość bezwzględna jest mniejsza równa 4
D - zbiór wszystkich potęg o podstawie 1/3 i wykładniku całkowitym nieujemnym
I - zbiór wszystkich liczb naturalnym mniejszych od 10
czy J jest dobrze napisane ?
D - zbiór wszystkich potęg o podstawie 1/3 i wykładniku całkowitym nieujemnym
I - zbiór wszystkich liczb naturalnym mniejszych od 10
czy J jest dobrze napisane ?
-
- Administrator
- Posty: 27304
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4597 razy
Zbiory - słownie
Raczej zbiór wszystkich liczb naturalnym dodatnich, mniejszych od 10.Xfly pisze:I - zbiór wszystkich liczb naturalnym mniejszych od 10
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 13 mar 2006, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogard
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 10 razy
Zbiory - słownie
Wszytko zależy od tego czy liczbę 0 zaliczymy do liczb naturalnych czy nie. Ja w tym przypadku liczby 0 nie zaliczyłem do liczb naturalnych. Ogólnie w teorii liczb i mnogości takie założenie jest wygodne.
-
- Administrator
- Posty: 27304
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4597 razy
Zbiory - słownie
I owszem, zależy. Ale Gelogen sądząc z profilu chodzi do szkoły ponadgimnazjalnej, a tam oficjalnie (wedle mojej wiedzy) 0 jest uznawane za liczbę naturalną.Xfly pisze:Wszytko zależy od tego czy liczbę 0 zaliczymy do liczb naturalnych czy nie. Ja w tym przypadku liczby 0 nie zaliczyłem do liczb naturalnych. Ogólnie w teorii liczb i mnogości takie założenie jest wygodne.
JK
PS. A w teorii mnogości akurat nie ma dowolności - tam zero jest liczbą naturalną.
-
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 13 mar 2006, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogard
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 10 razy
Zbiory - słownie
Nie chce się kłócić, ale wszystko zależy od systemu aksjomatów i pojęć pierwotnych na których opieramy daną teorię , jeśli oczywiście mamy na myśli teorie aksjomatyczną czy teorię sformalizowaną. No bo w teorii naiwnej bez aksjomatów bardzo często dochodzi do pewnych antynomii itp. Z zerem jako liczbą naturalną jest jak z ruchem, czy zero jest naturalną liczbą czy nie zależy do "matematycznego punktu odniesienia".
-
- Administrator
- Posty: 27304
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4597 razy
Zbiory - słownie
W naiwnej teorii mnogości istotnie możemy się równie dobrze umówić, że zero jest liczbą naturalną bądź nie (btw. z tymi antynomiami to dla mnie lekka przesada - żeby od razu bardzo często...). Gdy mamy na myśli aksjomatyczną (a ja myślę jednak o takiej), to najczęściej mamy na myśli ZFC i utożsamienie zbioru liczb naturalnych z najmniejszą nieskończoną liczbą porządkową, a wtedy zero po prostu jest liczbą naturalną.
Ale tak czy inaczej robi nam się trochę off-topic, gdyż takie rozważania niewiele mają wspólnego z pierwotnym pytaniem...
JK
Ale tak czy inaczej robi nam się trochę off-topic, gdyż takie rozważania niewiele mają wspólnego z pierwotnym pytaniem...
JK
-
- Gość Specjalny
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Zbiory - słownie
J to oczywiście będzie zbiór wszystkich naturalnych dzielników 24, gdy wyrzucimy z niego piątkę - chyba się zaplątała .
Zaś co do E, to uzupełniłbym, że "...pierwszych, mniejszych od 30".
Zaś co do E, to uzupełniłbym, że "...pierwszych, mniejszych od 30".
- max
- Gość Specjalny
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Zbiory - słownie
Idziesz na łatwiznęRogal pisze:J to oczywiście będzie zbiór wszystkich naturalnych dzielników 24, gdy wyrzucimy z niego piątkę - chyba się zaplątała .
Jeśli wierzyć OEIS, jest to zbiór liczb takich, że \(\displaystyle{ f_{n}|n!}\), gdzie \(\displaystyle{ f_{n}}\) to n-ta liczba Fibonacciego
(ciekawe czy są to wszystkie takie liczby... i jak to wykazać )