jeżeli mamy obliczyć objętość jakiejś bryły obrotowej, której część znajduje się poniżej płaszczyzny Oxy przy pomocy całki podwójnej to czy po zmianie wsp. na biegunowe objętość którą dostajemy jest objętością liczoną od płaszczyzny Oxy "w dół" do pow. opisanej funkcją, czy (jako, że przeszliśmy na całkę względem promienia) od osi Oz do pow. opisanej funkcją? (mam nadzieję, że w sposób zrozumiały zadałem to pytanie)
Przykład:
Obliczyć objętość bryły U ograniczonej powierzchniami:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+4z=0}\)
\(\displaystyle{ z=1-\sqrt{x^{2}+y^{2}}}\)
po narysowaniu tej bryły otrzymujemy stożek o r=2 h=2 (od z=-1 do z=1) wydrążony od spodu paraboloidą (tak to się nazywa?) \(\displaystyle{ z=-\frac{1}{4}(x^{2}+y^{2})}\)
i moje pytanie odnośnie tego przykładu brzmi tak: jak policzyć przy pomocy wsp. biegunowych to "wykrojone" pole i czy r w tej całce będzie zmieniał się od 0 do 2 czy jakoś inaczej?
bo ja liczę to przy pomocy całki:
\(\displaystyle{ -\frac{1}{4}\int\limits_{0}^{2\pi}\int\limits_{0}^{2}r^{3}dx}\)
i chodzi mi o to czy ta całka (o ile jest dobrze to r) jest objętością bryły ograniczonej przez:
1. oś Oxy, walec o r=2 i osi sym. wzdłuż osi Oz i funkcję z(x,y)
czy
2. płaszczyznę z=-1 i funkcję z(x,y)
???
Będę wdzięczny za wszelką pomoc
Pytanie dot. różnic między wsp. biegunowymi a normalnymi
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 sie 2007, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Pytanie dot. różnic między wsp. biegunowymi a normalnymi
Jak dla mnie to nie bardzo.kudlaty.87 pisze:mam nadzieję, że w sposób zrozumiały zadałem to pytanie
Obrazek dla ścisłości:
A więc według mnie powinieneś najpierw policzyć stożek w dodatniej części układu współrzędnych, a potem pozostały obszar pod osią Oxy we współrzędnych walcowych.
Możesz też policzyć cały stożek i odjąć paraboloidę.
ps. Ciekawy masz OS i przeglądarkę, że forum Cię nie poznaje.