Arytmetyka - łamigłówka

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
jurek71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 sie 2008, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Arytmetyka - łamigłówka

Post autor: jurek71 »

Oto układ sześciu działań arytmetycznych:
A ■ A =B E ▼D =F
B • C =D F • B =B
D▼A =E C ■ D =D
Litery oznaczają liczby całkowite zawarte w przedziale od 0 do 9;
kwadrat, kółko i trójkąt to symbole trzech spośród czterech prostych działań arytmetycznych
(dodawania, odejmowania, mnoŜenia i dzielenia).
Jak wygląda układ po rozszyfrowaniu?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Re: Arytmetyka - łamigłówka

Post autor: kerajs »

Jeżeli różne liczby reprezentują rożne cyfry to układ nie ma rozwiązania. Bo:
1) analizując działania z trójkątem stwierdzisz że muszą być one dodawaniem.
2) analizując działania z kropką stwierdzisz że kropka nie może być mnożeniem. Jeśli byłaby dzieleniem to F=1, a wtedy trójkąt nie może być dodawaniem. Sprzeczność.
Jeśli kropka jest dodawaniem lub odejmowaniem to F=0, a wtedy trójkąt nie może być dodawaniem. Sprzeczność.

Gdy ta sama cyfra może być ukryta pod różnymi literami to układ ma wiele rozwiązań. Choćby trywialne:
same zera i działania bez dzielenia.
ODPOWIEDZ