Granica
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Granica
\(\displaystyle{ \lim (1+\frac{1}{x})^{x}=e}\)
\(\displaystyle{ \lim x-\ln{(1+\frac{1}{x})^{x^{2}}}=0}\) jednak prosil bym o sprawdzenie dawno nie stykalem sie z granicami i duzo pozapominalem
\(\displaystyle{ \lim x-\ln{(1+\frac{1}{x})^{x^{2}}}=0}\) jednak prosil bym o sprawdzenie dawno nie stykalem sie z granicami i duzo pozapominalem
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Granica
@greey10 źle to rozwiązałeś, przeanalizuj jeszcze raz.
A tutaj będzie trzeba przekształcić do odpowiedniej postaci i hospitalizować / ewentualnie z Taylora.
Granica wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
A tutaj będzie trzeba przekształcić do odpowiedniej postaci i hospitalizować / ewentualnie z Taylora.
Granica wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 7 gru 2006, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 11 razy
Granica
Lider_M pisze:@greey10 źle to rozwiązałeś, przeanalizuj jeszcze raz.
A tutaj będzie trzeba przekształcić do odpowiedniej postaci i hospitalizować / ewentualnie z Taylora.
Granica wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
A mógłbyś napisać jak to przekształcałeś?
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Granica
\(\displaystyle{ x\left[1-x\ln\left(1+\frac{1}{x}\right)\right]}\) teraz podstawienie \(\displaystyle{ t=\frac{1}{x}}\) i liczymy granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{t\to 0}\frac{1-\frac{\ln (1+t)}{t}}{t}=\lim_{t\to 0}\frac{t-\ln (1+t)}{t^2}}\) i teraz dwa sposoby:
1. hospitalozować i wychodzi po przekształceniach: \(\displaystyle{ \lim_{t\to 0}\frac{1}{2+2t}=\frac{1}{2}}\)
2. skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ \ln (1+t)=t-\frac{t^2}{2}+O(t^3)}\) więc:
\(\displaystyle{ \lim_{t\to 0}\frac{\frac{t^2}{2}+O(t^3)}{t^2}=\lim_{t\to 0}\left(\frac{1}{2}+O(t)\right)=\frac{1}{2}}\)
Można też hostpitalozować po 'iksie', ale do końcowego obliczenia tej granicy będą potrzebne dwie hospitalizacje.
\(\displaystyle{ \lim_{t\to 0}\frac{1-\frac{\ln (1+t)}{t}}{t}=\lim_{t\to 0}\frac{t-\ln (1+t)}{t^2}}\) i teraz dwa sposoby:
1. hospitalozować i wychodzi po przekształceniach: \(\displaystyle{ \lim_{t\to 0}\frac{1}{2+2t}=\frac{1}{2}}\)
2. skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ \ln (1+t)=t-\frac{t^2}{2}+O(t^3)}\) więc:
\(\displaystyle{ \lim_{t\to 0}\frac{\frac{t^2}{2}+O(t^3)}{t^2}=\lim_{t\to 0}\left(\frac{1}{2}+O(t)\right)=\frac{1}{2}}\)
Można też hostpitalozować po 'iksie', ale do końcowego obliczenia tej granicy będą potrzebne dwie hospitalizacje.