Moment główny, redukcja płaskiego układu sił
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 maja 2017, o 11:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland.
- Podziękował: 1 raz
Moment główny, redukcja płaskiego układu sił
Witam, mam takie zadanie. Mam obliczyć moment główny, moment pary sił.
Dane:
\(\displaystyle{ F_1= 10\\
a=1\\
r=1}\)
Przydałoby się jakby ktoś zrobił na dzisiaj. Dzięki.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2017, o 13:59 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych także zapisujemy w LateXu.
Powód: Wartości wielkości fizycznych także zapisujemy w LateXu.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Moment główny, redukcja płaskiego układu sił
O, jeleń pilnie poszukiwany?
Zadanie jest elementarnie proste. W każdym podręczniku jest ono pokazywane.
Zadanie jest elementarnie proste. W każdym podręczniku jest ono pokazywane.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Re: Moment główny, redukcja płaskiego układu sił
Moment główny(wypadkowy) sił tworzących parę wzgl.bieguna O:
0. Jeżeli para sił to zachodzi równość;
\(\displaystyle{ F=F _{1}}\)
1. Moment od siły \(\displaystyle{ F}\) wzgl.bieguna O- ramię siły \(\displaystyle{ r+a}\):
\(\displaystyle{ M _{o1}=F(r+a)}\)
2.Moment od siły \(\displaystyle{ F}\)wzgl.tego samego bieguna (O)- ramię \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ M _{o2}=-F \cdot a}\)
.........
3. Moment główny - wypadkowy;
\(\displaystyle{ M _{o} =M _{o1}+M _{o2}=F(r+a)-F \cdot a=F \cdot r}\), (1)
/ Suma algebraiczana( uwzgl. znaki momentów sił!) momentów sił wzgl. tego samego bieguna/
.................
\(\displaystyle{ M _{o}=M _{p}=F \cdot r}\)
Niezależnie od obranego bieguna suma momentów sił tworzacych parę jest stała i równa wartości iloczynowi jednej z sił przez ramię pary sił.
0. Jeżeli para sił to zachodzi równość;
\(\displaystyle{ F=F _{1}}\)
1. Moment od siły \(\displaystyle{ F}\) wzgl.bieguna O- ramię siły \(\displaystyle{ r+a}\):
\(\displaystyle{ M _{o1}=F(r+a)}\)
2.Moment od siły \(\displaystyle{ F}\)wzgl.tego samego bieguna (O)- ramię \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ M _{o2}=-F \cdot a}\)
.........
3. Moment główny - wypadkowy;
\(\displaystyle{ M _{o} =M _{o1}+M _{o2}=F(r+a)-F \cdot a=F \cdot r}\), (1)
/ Suma algebraiczana( uwzgl. znaki momentów sił!) momentów sił wzgl. tego samego bieguna/
.................
\(\displaystyle{ M _{o}=M _{p}=F \cdot r}\)
Niezależnie od obranego bieguna suma momentów sił tworzacych parę jest stała i równa wartości iloczynowi jednej z sił przez ramię pary sił.