[Python] początki z tym językiem

Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 407
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

[Python] początki z tym językiem

Post autor: rochaj »

Jak napisać taki program:
Użytkownik podaje np n=10 a program wypisuje reszty z podzielnośći przez 7 liczb od
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

czyli
1 2 3 4 5 6 0 1 2 3 4.

Może być bez spacji.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Re: [Python] początki z tym językiem

Post autor: miki999 »

Ale w czym masz problem?

Potrzebujesz:
1. Pobranie liczby przez użytkownika
2. Pętla
3. Operator reszty z dzielenia
4. Wyświetlanie liczby

Każdy z punktów da się wygooglać w 10 sekund.
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 407
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

Re: [Python] początki z tym językiem

Post autor: rochaj »

Czyli tak:

Kod: Zaznacz cały

def reszta7(n)
       for i in range(n):
       i%2 
       print
Tak ale dopiero zaczynam i jak to złożyć do kupy
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Re: [Python] początki z tym językiem

Post autor: miki999 »

- możesz sobie online potestować.

Najpierw wczytanie danej od użytkownika:
1. ... =10&t=1318

2. W pętli masz "print" - co znaczy wyświetl, ale co ma wyświetlić? Według mnie ma wyświetlić i%7. No i powinieneś zero pominąć. Tutaj masz opisane pętle: https://www.learnpython.org/pl/Petle
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 407
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

Re: [Python] początki z tym językiem

Post autor: rochaj »

a jak wyświetlić wynik poziomo a nie pionowo?

Kod: Zaznacz cały

n=10
for i in range(1, n+1):
     print(i%7)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Re: [Python] początki z tym językiem

Post autor: a4karo »

rochaj pisze:a jak wyświetlić wynik poziomo a nie pionowo?

Kod: Zaznacz cały

n=10
for i in range(1, n+1):
     print(i%7)
Jak zacząłem w wyszukiwarce pisać "python print" to od razu mi wyskoczyła opcja "without newline"

Sorry, ale to pytanie świadczy o lenistwie.
Awatar użytkownika
Takahashi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 12 maja 2017, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: brak
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 22 razy

Re: [Python] początki z tym językiem

Post autor: Takahashi »

Poświęcając nieco czytelności można zmieścić się w jednej linijce. Drobna uwaga do użytkowników nade mną: w Pythonie konstrukcja range(a, b) przebiega przez liczby \(\displaystyle{ a, a+1, ..., b-1}\) i nie obejmuje sobą już \(\displaystyle{ b}\).

Kod: Zaznacz cały

print (.join(str(i % 7) for i in range (1, 2 + int(input()))))
Ostatnio zmieniony 12 maja 2017, o 19:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4398
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Re: [Python] początki z tym językiem

Post autor: leszczu450 »

rochaj, jeśli jeszcze Cię to interesuje:

Kod: Zaznacz cały

n=int(input("Podaj liczbę"))
for i in range(1,n+1):
    print(i%7, end=" ")
ODPOWIEDZ