chodzi o f kwadratową
Dana jest f na wykresie \(\displaystyle{ f(x)=ax^2 + bx +c}\)
a)Wyznacz wspóczynniki a b c
b)Przedstaw trójmian w postaci iloczynowej
jeśeli chodzi o wykres: p=-3 q=2 x1=-5 x2=-1
Poprawiłem zapis, temat, na przyszłość zapoznaj się z LaTeXem i regulaminem. Lorek
Znajdź wzór funkcji i przedstaw w postaci iloczynowej
Znajdź wzór funkcji i przedstaw w postaci iloczynowej
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2007, o 22:18 przez agnessss, łącznie zmieniany 1 raz.
- doniczek
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 31 sty 2005, o 18:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
Znajdź wzór funkcji i przedstaw w postaci iloczynowej
no to ułóz sobie układ równań nie pamiętem co prawda dokładnie czy p to współrzędna x wierzchołka czy y ale sobie dopasujesz
\(\displaystyle{ \begin{cases}
f(-5)=25A -5B + C = 0\\
f(-1)=A - 5B +C = 0\\
\frac{-B}{2A} = 2\\
-\frac{B^2 - 4AC}{4A} = -3
\end{cases}}\)
cztery równania 3 niewiadome żyć nie umierać
\(\displaystyle{ \begin{cases}
f(-5)=25A -5B + C = 0\\
f(-1)=A - 5B +C = 0\\
\frac{-B}{2A} = 2\\
-\frac{B^2 - 4AC}{4A} = -3
\end{cases}}\)
cztery równania 3 niewiadome żyć nie umierać
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 11 wrz 2007, o 18:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Znajdź wzór funkcji i przedstaw w postaci iloczynowej
Jeśli chodzi o postac iloczynową to jeśli mamy dwa miejsca zerowe wyglada:
\(\displaystyle{ y=a(x-x_{1})(x-x_{2})}\)
i wystarczy tylko podstawić do wzoru
\(\displaystyle{ y=a(x-x_{1})(x-x_{2})}\)
i wystarczy tylko podstawić do wzoru