Witam, mam zaprojektować hydrauliczny napęd bramy dwuskrzydłowej. I zastanawiam się od czego zacząć obliczenia, myślałem, że moim poszukiwanym parametrem na siłowniku jest siła ciągu przy otwieraniu i zamykaniu .
Dane:
-długość ramienia przyłożonej siły r=1 [m]
-masa jednego skrzydła bramy m=250 [kg]
-czas otwierania bramy t=30 [s]
-kąt otwierania alfa=90 [stopni]
-przesunięty moment bezwładności (wg wzoru Steinera) I=1020.967 [kg*m^2]
Chciałbym aby mnie ktoś naprowadził jak i co po kolei robić.
Będę bardzo wdzięczny
Załączam schematyczny widok bramy (jedno skrzydło) z góry
Siła potrzebna do otwarcia bramy.
-
Arkadiusz94
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 8 maja 2017, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jawor
-
kruszewski
- Użytkownik

- Posty: 6864
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Siła potrzebna do otwarcia bramy.
O sile z jaka działać musi siłownik decyduje konstrukcja mechanizmu oraz siły bezwładności i naporu wiatru na skrzydło bramy. W pierwszym przybliżeniu można przyjąć oszacowane opory (moment tarcia) w zawiasach. Proponawałbym w pierwszym przybliżeniu (a może i w pełnym projekcie) posłużyć się metodami graficznymi "obliczania" siły w kolejnych położeniach skrzydła bramy.
Zakładając czas pełnego otwarcia skrzydła i znając długość wysuniętej w tym celu żerdzi można obliczyć jej długość w kolejnych odstępach czasu. Dla tych długości określić kolejne położenia skrzydła a stąd średnie prędkości między nimi, ergo średnie przyśpieszenia ruchu sworznia przy bramie, ergo, przyśpieszenia kątowe i sporządzić wykres (obwiednię wektorów prędkości i przyśpieszeń kątowych i liniowych skrzydła. Stąd momentu bezwładności skrzydła względem osi jego obrotu. Kolejnym będzie obliczenie momentu siły naporu wiatru, a ten może być niemały, zależy to od 'przeciągu" w miejscu gdzie jest brama. Na ten temat warto zasięgnąć porady i wskazówek u inżynierów budownictwa. (napór wiatru na ścianę wiaty, czy innej przegrody i kąta nawiewu. Będzie to pierwsze i dość dobre przybliżenie potrzebnej siły. Teraz wyszukanie najbliższego parametrami siłownika a pompę i silnik należy dobrać do tych parametrów a jak nie będzie "blisko" zakładanych prędkości ruchu, to przeliczyć na nowe parametry prędkości i przyspieszenia (przeskalowanie wykresów) uwzględniając moment tarcia w zawiasach. Pompę i silnik należy dobrać do tych parametrów.
W.Kr.
Zakładając czas pełnego otwarcia skrzydła i znając długość wysuniętej w tym celu żerdzi można obliczyć jej długość w kolejnych odstępach czasu. Dla tych długości określić kolejne położenia skrzydła a stąd średnie prędkości między nimi, ergo średnie przyśpieszenia ruchu sworznia przy bramie, ergo, przyśpieszenia kątowe i sporządzić wykres (obwiednię wektorów prędkości i przyśpieszeń kątowych i liniowych skrzydła. Stąd momentu bezwładności skrzydła względem osi jego obrotu. Kolejnym będzie obliczenie momentu siły naporu wiatru, a ten może być niemały, zależy to od 'przeciągu" w miejscu gdzie jest brama. Na ten temat warto zasięgnąć porady i wskazówek u inżynierów budownictwa. (napór wiatru na ścianę wiaty, czy innej przegrody i kąta nawiewu. Będzie to pierwsze i dość dobre przybliżenie potrzebnej siły. Teraz wyszukanie najbliższego parametrami siłownika a pompę i silnik należy dobrać do tych parametrów a jak nie będzie "blisko" zakładanych prędkości ruchu, to przeliczyć na nowe parametry prędkości i przyspieszenia (przeskalowanie wykresów) uwzględniając moment tarcia w zawiasach. Pompę i silnik należy dobrać do tych parametrów.
W.Kr.