Pomożecie mi jak usunąć niewymierność z mianownika?? Z góry dziękuję :*
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt[3]{2}-1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt[3]{9}+\sqrt[3]{3}+1}}\)
Usumanie niewymiernosci z mianownika
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Usumanie niewymiernosci z mianownika
W obydwu należy skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\)
\(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Usumanie niewymiernosci z mianownika
Nie, \(\displaystyle{ a^{2}=(\sqrt[3]{2})^{2}=2^{\frac{2}{3}}}\)