Dwuwwymiarowa zmienna skokowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
galautomatic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 maja 2017, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Dwuwwymiarowa zmienna skokowa

Post autor: galautomatic »

W 10-cio elementowej partii pewnego towaru są 2 sztuki wadliwe. Wylosowano bez zwrotu 2 sztuki. Niech zmienna
losowa X przyjmuje wartości równe liczbie sztuk wadliwych wśród 2 wylosowanych sztuk, zaś Y przyjmuje wartość
1, jeśli pierwsza wylosowana sztuka jest wadliwa, oraz 0, jeśli nie jest wadliwa.
a) \(\displaystyle{ D^{2} (X| y=1)}\)

b)Obliczyć P(X + Y = 2) oraz E(X + Y ).

Proszę o podanie wzorów lub jakiegoś schematu rozwiązania tych dwóch podpunktów.
Z góry dzięki
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6126
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1087 razy

Re: Dwuwwymiarowa zmienna skokowa

Post autor: scyth »

a) Co znaczy \(\displaystyle{ X | Y=1}\)? Jest to pewna zmienna losowa - możesz dość łatwo wyznaczyć jej rozkład. A jak już to zrobisz to policzysz i wariancję.
b) Spróbuj wyznaczyć rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z = X+Y}\).
ODPOWIEDZ