Dwukrotny rzut kostką do gry
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 wrz 2007, o 17:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: piotrków trybunalski
- Podziękował: 3 razy
Dwukrotny rzut kostką do gry
Rzucamy 2 razy kostka do gry. Ile jest możliwości otrzymania wyników, w których wyrzucone zostały różne liczby oczek??
Dla własnych zadań zakładaj własne tematy.
max
Dla własnych zadań zakładaj własne tematy.
max
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2007, o 17:37 przez fuka7, łącznie zmieniany 1 raz.
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Dwukrotny rzut kostką do gry
W pierwszym rzucie może wypaść każda ilość oczek (6 możliwości), za drugim mogą wypaść wszystkie oprócz tego co przed chwilą, czyli 5.
6*5=30.
[ Dodano: 17 Września 2007, 18:45 ]
/Biorę pod uwagę, że zapisujemy wyniki np. w tabelce - rzut1, rzut2. (istotna kolejność rzutów).
6*5=30.
[ Dodano: 17 Września 2007, 18:45 ]
/Biorę pod uwagę, że zapisujemy wyniki np. w tabelce - rzut1, rzut2. (istotna kolejność rzutów).
- Emiel Regis
- Gość Specjalny
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Dwukrotny rzut kostką do gry
Takie zadania najlepiej się robi wypisując możliwosci.
Wszystkich możliwosci jest 36.
Od tego trzeba odjąć te gdzie jest tyle samo oczek, jest ich sześć - {(1,1), ..., (6,6)}
Czyli odpowiedz: 30.
Wszystkich możliwosci jest 36.
Od tego trzeba odjąć te gdzie jest tyle samo oczek, jest ich sześć - {(1,1), ..., (6,6)}
Czyli odpowiedz: 30.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 wrz 2007, o 17:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: piotrków trybunalski
- Podziękował: 3 razy
Dwukrotny rzut kostką do gry
dziękuje za odpowiedź, w sumie to nie wiem czy w dobrym miejscu umieściłam to zadanie... ale weszłam tu przypadkiem dzisiaj i tak sie złożyło, nawet nie spodziewałam się, ze ktoś w ogóle a już tym bardziej w tak krótkim czasie odpowie!! Nie chciałabym nadużywac waszej uprzejmości ale skoro już tu jestem to może ktoś zerknie jeszcze na to??? - Rzucamy 3 razy monetą zapisując kolejno wynik każdego rzutu ile jest możliwości uzyskania zapisów- mnie wyszło 8...??? ale to tylko moje rozwiązanie i chcę się upewnic. Z góry dziękuję:D
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Dwukrotny rzut kostką do gry
Poprawnie, 8. Masz 3 miejsca po dwie możliwości -> 2^3=8. To akurat można sprawdzić na kartce nawet
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 wrz 2007, o 17:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: piotrków trybunalski
- Podziękował: 3 razy
Dwukrotny rzut kostką do gry
dziękuje jeszcze raz!! no teraz jak już wiem, ze to 8, to rzeczywiście zadanie jest banalne!!!