Czy pomógłby mi ktoś rozwiązać taki problemik :
\(\displaystyle{ \lim_{x\to }\int\limits_{0}^{n}x(e^{-x}+e^{-nx}dx}\)
I napisać z czego i na jakiej podstawie korzystał?
Z góry wielkie dzięki
[ Dodano: 17 Września 2007, 17:12 ]
Oczywiście przed dx jest taki nawias ) .
Granica z całki
- max
- Gość Specjalny
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Granica z całki
Przy Twojej wiadomości powinien być taki przycisk: , myślę, że warto byłoby z niego skorzystać w sprawie zagubionego nawiasu
A ta granica nie powinna być przypadkiem przy \(\displaystyle{ n\to }\) ?
A ta granica nie powinna być przypadkiem przy \(\displaystyle{ n\to }\) ?
Granica z całki
Tak,powinno być \(\displaystyle{ n\to\infty}\).
Dziękuję za dobrą radę .
[ Komentarz dodany przez: luka52: 17 Września 2007, 17:53 ]
Szkoda, że z niej nie skorzystałaś ??:
Dziękuję za dobrą radę .
[ Komentarz dodany przez: luka52: 17 Września 2007, 17:53 ]
Szkoda, że z niej nie skorzystałaś ??:
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Granica z całki
\(\displaystyle{ \lim_{n \to }\int\limits_{0}^{n}x(e^{-x}+e^{-nx})dx = t\limits_0^{\infty} xe^{-x} dx + \lim_{n \to }\int\limits_{0}^{n}xe^{-nx}dx}\)
Pierwsza całka:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^{\infty} xe^{-x} dx = ft[e^{-x}(-x-1) \right]_0^{\infty} = 1}\)
Druga całka:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to }\int\limits_{0}^{n}xe^{-nx}dx = \\
u=x, \ v'=e^{-nx} \\
u'=1, \ v=\frac{-e^_{-nx}}{n} \\
= \lim_{n \to } ft[\frac{-xe^_{-nx}}{n} \right]_0^{n} + \lim_{n \to } t\limits_{0}^{n}\frac{e^_{-nx}}{n} dx = \\
= 0 + \lim_{n \to } ft[\frac{-xe^_{-nx}}{n^2} \right]_0^{n} = 0}\)
Czyli
\(\displaystyle{ \lim_{n \to }\int\limits_{0}^{n}x(e^{-x}+e^{-nx})dx = 1}\)
Pierwsza całka:
\(\displaystyle{ \int\limits_0^{\infty} xe^{-x} dx = ft[e^{-x}(-x-1) \right]_0^{\infty} = 1}\)
Druga całka:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to }\int\limits_{0}^{n}xe^{-nx}dx = \\
u=x, \ v'=e^{-nx} \\
u'=1, \ v=\frac{-e^_{-nx}}{n} \\
= \lim_{n \to } ft[\frac{-xe^_{-nx}}{n} \right]_0^{n} + \lim_{n \to } t\limits_{0}^{n}\frac{e^_{-nx}}{n} dx = \\
= 0 + \lim_{n \to } ft[\frac{-xe^_{-nx}}{n^2} \right]_0^{n} = 0}\)
Czyli
\(\displaystyle{ \lim_{n \to }\int\limits_{0}^{n}x(e^{-x}+e^{-nx})dx = 1}\)