prosze o pomoc
rozwiazac uklad rownan
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-z=0\\x+y+z+3a=0\end{cases}}\)
rozwiazac uklad rownan
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
rozwiazac uklad rownan
\(\displaystyle{ z=2x\\
x+y+2x+3a=0\\
y+3x+3a=0\\
y=-3(x+a)}\)
zatem wychodzi nieskończenie wiele rozwiązań, przy czym:
\(\displaystyle{ x,\; a}\) - dowolne
\(\displaystyle{ z=2x}\)
\(\displaystyle{ y=-3(x+a)}\)
x+y+2x+3a=0\\
y+3x+3a=0\\
y=-3(x+a)}\)
zatem wychodzi nieskończenie wiele rozwiązań, przy czym:
\(\displaystyle{ x,\; a}\) - dowolne
\(\displaystyle{ z=2x}\)
\(\displaystyle{ y=-3(x+a)}\)