Prawdopodobieństwo klasyczne. Suma kwadratów >1

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
VorMan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 28 lis 2013, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo klasyczne. Suma kwadratów >1

Post autor: VorMan »

Mam takie zadanie:
Losujemy dwie liczby z przedziału \(\displaystyle{ \left[ 0,2\right]}\). Jakie jest prawdopodobieństwo, że
suma ich kwadratów będzie większa od 1?

Czyli \(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2} >1}\) . Czyli mamy okrąg o promieniu 1 zaczepiony w punkcie 0.
Naszą omegą jest kwadrat o boku 2. Więc prawdopodobieństwo zdarzenia to będzie (PoleKwadratu-1/4Polekoła) / Polekoła.
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4- \frac{1}{4} \pi }{4}}\)

Wynik mi nie wychodzi. W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ P= \frac{4-\pi}{4}}\)

Co robię źle?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1596
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 248 razy

Prawdopodobieństwo klasyczne. Suma kwadratów >1

Post autor: Gouranga »

liczysz całe pole koła, nie \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 11 razy

Prawdopodobieństwo klasyczne. Suma kwadratów >1

Post autor: Hayran »

Gouranga, dobrze liczy; częścią wspólną kwadratu i koła jest ćwiartka tego koła...
Chyba że ta suma ma być większa od \(\displaystyle{ 2}\)...

Moim zdaniem liczysz dobrze
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2017, o 18:11 przez Hayran, łącznie zmieniany 1 raz.
VorMan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 28 lis 2013, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo klasyczne. Suma kwadratów >1

Post autor: VorMan »

Gouranga,
To chyba nie do końca rozumiem jak to jest przedstawione.
Okrąg jest w środku układu współrzędnych i ma promień 1, a kwadrat ? Myślałem, że jego dwa boki są styczne do osi x i y, wiec wtedy tylko 1/4 koła jest w nim zawarta. Mógłbyś mi to wytłumaczyć?-- 26 kwi 2017, o 17:12 --Suma większa od 1. Odpowiedź bezpośrednio do tego zadania więc na pewno wszystko dobrze tu napisałem jesli chodzi o treść
pasman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 26 lut 2016, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Prawdopodobieństwo klasyczne. Suma kwadratów >1

Post autor: pasman »

VorMan pisze: W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ P= \frac{4-\pi}{4}}\)
wychodzi mniej niż 0,25. albo odpowiedź nie do tego zadania,
albo błąd w treści zadania
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22292
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3768 razy

Prawdopodobieństwo klasyczne. Suma kwadratów >1

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\clip (-.1,-.1) rectangle (2.1,2.1);
\filldraw[black, fill=yellow] (0,0) rectangle (2,2);
\draw [green, fill=white] (1cm,0cm) arc [start angle=0, end angle=90, radius=1cm] --(0,0)--cycle;
\end{tikzpicture}}\)


To oczywiście więcej niż \(\displaystyle{ 1/4}\).
VorMan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 28 lis 2013, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 1 raz

Prawdopodobieństwo klasyczne. Suma kwadratów >1

Post autor: VorMan »

No to stawiam, że jest błąd w odpowiedziach.

a4karo, właśnie tak to interpretowałem. Myślenie dobre, wynik na liście zadań zły.

Dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ