Witam mam jedno zadanie z którym mam problem, bo nie jestem zbyt dobry z fizy dlatego prócz suchych liczb poprosiłbym o jakies małe wytłumaczenie. Mysle że potrzebuje tutaj wykresu , ale nie wiem jak go narysować z góry dzięki.
Zadanie.
Z miasta A wyruszył w stronę miasta B odległego o 100 km samochód z prędkością 40km/h. Jednocześnie z miasta B w stronę miasta A wyruszył samochód z prędkością 60km/h. Gdzie i kiedy się spotkały?
Z miasta A do miasta B :oops:
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Z miasta A do miasta B :oops:
Nie będzie potrzebny wykres. Zróbmy to tak - każdemu z nich przejazd z miejsca startu do miejsca spotkania zajmie tyle samo czasu (bo ruszają razem). Oznaczmy ten czas t
Mamy \(\displaystyle{ s=v*t}\), czyli
\(\displaystyle{ 100km= 40\frac{km}{h}*t+60\frac{km}{h}*t \\ 100km = 100\frac{km}{h}*t \\ t=1h}\)
Słabo dobrane liczby, bo od razu to widać. A gdzie się spotkają? 40km od A, czyli 60km od B.
Mamy \(\displaystyle{ s=v*t}\), czyli
\(\displaystyle{ 100km= 40\frac{km}{h}*t+60\frac{km}{h}*t \\ 100km = 100\frac{km}{h}*t \\ t=1h}\)
Słabo dobrane liczby, bo od razu to widać. A gdzie się spotkają? 40km od A, czyli 60km od B.