Cena roweru

Osobny dział dla miłośników procentów.
Koksu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 wrz 2007, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzeg

Cena roweru

Post autor: Koksu »

pomóżcie i wytłumaczcie jak to zrobic

Jeżeli rower w hurtowni kosztuje 600 zł a w sklepie 780 zl to znaczy że w sklepie jest o .... % droższy niż w hurtowni.


Telewizor kosztował przedtem 800zl a teraz kosztuje 680 zl czyli obniżono jego cene o ....%


Temat poprawiłam.
ariadna
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2007, o 16:07 przez Koksu, łącznie zmieniany 1 raz.
Kot Bonifacy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 31 mar 2007, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wziąć milion $ ?

Cena roweru

Post autor: Kot Bonifacy »

Zad.1
780zł-600zł=180zł - różnica cen
180/600*100%=30%
Jest to zadanie typu "jakim procentem liczby x jest liczba y". W tego typu zadaniu istnieje nieoficjalny wzór y/x*100%. W tym przypadku x to cena roweru w hurtowni a y to różnica cen.

Zad.2
Praktycznie identyczne jak te powyżej
800zł-680zł=120zł - róznica cen
i znowu trzeba obliczyć jakim procentem początkowej ceny roweru jest różnica cen.
120/800*100%=15%
Koksu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 17 wrz 2007, o 15:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzeg

Cena roweru

Post autor: Koksu »

o dzięki to mam wynik dobry i dzięki za wytłumaczenie
ODPOWIEDZ