[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: mint18 »

Rozgrzewka przed maturą I: 406703.htm
W poprzednim roku było spore zainteresowanie więc znowu rozpoczynam łańcuszek maturalny!

1. W prostokącie \(\displaystyle{ ABCD}\) na bokach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BC}\) wybrano odpowiednio punkty \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\) (różne od wierzchołków prostokąta) w taki sposób, że \(\displaystyle{ \angle DPQ = 90^{\circ}}\). Niech \(\displaystyle{ T}\) będzie rzutem prostokątnym punktu \(\displaystyle{ P}\) na bok \(\displaystyle{ CD}\). Pokazać, że \(\displaystyle{ \angle PDQ = \angle TPC}\).
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: Larsonik »

mint18,
Ukryta treść:    
2. Dany jest czworokąt wypukły \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym \(\displaystyle{ \angle DAB = \angle ABC}\). Symetralne odcinków \(\displaystyle{ AD}\) i \(\displaystyle{ BC}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ M}\) leżącym na odcinku \(\displaystyle{ AB}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ AC = BD}\).

Bardzo fajna inicjatywa!
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: Zahion »

Pompe:    
Niech \(\displaystyle{ f(x) = ax^{2} + bx + c}\) będzie funkcją kwadratową o współczynnikach niezerowych, spełniających \(\displaystyle{ ac + b = 0}\). Wykaż, że funkcja \(\displaystyle{ g(x) = f(x) - f(c)}\) ma dwa różne pierwiastki.
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: Chewbacca97 »

Ukryta treść:    
4. Obliczyć pole trójkąta prostokątnego o wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną długości \(\displaystyle{ 6}\) i o przeciwprostokątnej długości \(\displaystyle{ 10}\).
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: Larsonik »

Chewbacca97,
Ukryta treść:    
5. Wyznacz w zależności od całkowitych wartości parametru \(\displaystyle{ a > 0}\) liczbę różnych rozwiązań równania \(\displaystyle{ \sin ( \pi a x) = 1}\) w przedziale \(\displaystyle{ [ 0 ; \frac{1}{a} ].}\)
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: Zahion »

Ukryta treść:    
Wyznacz rozwiązania równania \(\displaystyle{ b^{2} + c^{2} + a\left( b+c\right) = 0}\) wiedząc, że różne od zera liczby \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{b}, \frac{1}{a}, \frac{1}{c} \right)}\) w tej kolejności tworzą ciąg geometryczny.
PS. Modyfikacja treści, pomyłka.
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: Chewbacca97 »

Ukryta treść:    
7. Czy można z cyfr 1, 2, 3, 4, 5, 6, wykorzystując każdą tylko raz, utworzyć liczbę sześciocyfrową podzielną przez \(\displaystyle{ 11}\) ?
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2095
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: Zahion »

Ukryta treść:    
Niech \(\displaystyle{ 2a + 3b \ge 0}\) wykazać, że \(\displaystyle{ 2a^{3} +3b^{3} \ge a^{2}b+4ab^{2}}\)
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 751
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: karolex123 »

Ukryta treść:    
Rozważamy prostokąty o przekątnej długości \(\displaystyle{ 4}\). Znajdź ten o największym polu.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: Premislav »

Ukryta treść:    
Nie znam zadań, więc wylosowałem coś:
Na płaskiej powierzchni położono trzy kule \(\displaystyle{ K_1,K_2,K_3}\) , każda o promieniu \(\displaystyle{ 2}\) tak, że kule \(\displaystyle{ K_1}\) i \(\displaystyle{ K_2}\) są styczne w punkcie \(\displaystyle{ P_3}\) , kule \(\displaystyle{ K_2}\) i \(\displaystyle{ K_3}\) są styczne w punkcie \(\displaystyle{ P_1}\), a kule \(\displaystyle{ K_3}\) i \(\displaystyle{ K_ 1}\) są styczne w punkcie \(\displaystyle{ P_2}\). Następnie położono na tych kulach kulę \(\displaystyle{ K_4}\) o promieniu \(\displaystyle{ 3}\), która jest styczna do kul \(\displaystyle{ K_1,K_2,K_3}\) odpowiednio w punktach \(\displaystyle{ S_1,S_2,S_3}\).
1) Uzasadnij, że odcinki \(\displaystyle{ P_1P_ 2}\) i \(\displaystyle{ S_ 1S_2}\) są równoległe.
2) Oblicz obwód trapezu \(\displaystyle{ P_1P_2S_ 1S_2 .}\)
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: mint18 »

Ukryta treść:    
11. Obliczyć pole trapezu wiedząc, że długości jego przekątnych są równe \(\displaystyle{ 13}\) i \(\displaystyle{ 15}\) oraz jego wysokość jest równa \(\displaystyle{ 5}\).
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: Larsonik »

Ukryta treść:    
12. Punkt \(\displaystyle{ P}\) jest środkiem krawędzi \(\displaystyle{ BB'}\) sześcianu \(\displaystyle{ ABCDA'B'C'D'}\) (kolejność oznaczeń typowa - B' nad B). Niech \(\displaystyle{ S}\) będzie rzutem prostokątnym punktu \(\displaystyle{ B}\) na płaszczyznę \(\displaystyle{ ACP}\). Wyznacz odległość punktu \(\displaystyle{ S}\) od punktu \(\displaystyle{ A}\), jesli długość krawędzi tego sześcianu jest równa \(\displaystyle{ a}\).
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: mint18 »

Larsonik,
Uzupełnienie do zad 11.:    
Drugie uzupełnienie do zad 11.:    
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2017, o 02:13 przez mint18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Larsonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 17 lut 2016, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 40 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: Larsonik »

mint18,
Uzupełnienie dzięki radzie mint18:    
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2017, o 12:35 przez Larsonik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Chewbacca97
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 120 razy

[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne

Post autor: Chewbacca97 »

poprawione:    
13. Znaleźć wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ n}\), dla których liczba \(\displaystyle{ n^2 + 1}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ n}\).
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2017, o 14:26 przez Chewbacca97, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ