Czy da się przekształcić?

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
wm155
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 17 wrz 2007, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koło Krosna

Czy da się przekształcić?

Post autor: wm155 »

Witam,
\(\displaystyle{ {a,b,c,d,e,f,g,h}\in {0,1...9}}\)
Czy da się przekształcić wyrażenie
\(\displaystyle{ 10(c+g-a-e)+(d+h-b-f)=0}\)
do postaci:
\(\displaystyle{ 9(c+g-a-e)+11(d+h-b-f)}\)
tak, żebym znał wartość liczbową tego drugiego wyrażenia?

pozdro
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Czy da się przekształcić?

Post autor: scyth »

Z warunków zadania:
\(\displaystyle{ x=c+g-a-e\\
y=d+h-b-f \\
x \mathbb{N}, \ y \mathbb{N} \\
y \\
10x+y=0 \\
x }\)


Rozważmy trzy przypadki:

\(\displaystyle{ x=-1 y=10 \\
9x+11y=-9+110=101 \\ \\
x=0 y=0 \\
9x+11y=0+0=0 \\ \\
x=1 y=-10 \\
9x+11y=9-110=-101 \\ \\}\)


Zatem uniwersalnego przekształcenia nie będzie o ile nie masz dodatkowych założeń.
wm155
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 17 wrz 2007, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koło Krosna

Czy da się przekształcić?

Post autor: wm155 »

Dzięki za odpowiedź. Już wszystko jasne.

Pozdro
ODPOWIEDZ