obliczyć objętość obszaru z parametrem R
- eloar
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kobyłka
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
obliczyć objętość obszaru z parametrem R
No to mamy taki ladny obszar:
\(\displaystyle{ V:\begin{cases}x^2+y^2+z^2=-2Rz\\x^2+y^2=z^2\end{cases}}\)
Sam doszedlem juz do tego, ze funkcja druga to stożek z ramionami skierowanymi do góry. Zdaje mi się, że funkcja druga to stożek z ramionami skierowanymi do dołu i przesunięty po Z zależnie od parametru R, ale nie mam stuprocentowej pewności, bo istnie je prawdopodobieństwo, że jest to elipsoida. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
\(\displaystyle{ V:\begin{cases}x^2+y^2+z^2=-2Rz\\x^2+y^2=z^2\end{cases}}\)
Sam doszedlem juz do tego, ze funkcja druga to stożek z ramionami skierowanymi do góry. Zdaje mi się, że funkcja druga to stożek z ramionami skierowanymi do dołu i przesunięty po Z zależnie od parametru R, ale nie mam stuprocentowej pewności, bo istnie je prawdopodobieństwo, że jest to elipsoida. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
obliczyć objętość obszaru z parametrem R
Może tak będzie widać wyraźniej:
\(\displaystyle{ V:\begin{cases}x^2+y^2+(z+R)^2=R^2 \\ x^2+y^2=z^2\end{cases} \\}\)
\(\displaystyle{ V:\begin{cases}x^2+y^2+(z+R)^2=R^2 \\ x^2+y^2=z^2\end{cases} \\}\)
- eloar
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kobyłka
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
obliczyć objętość obszaru z parametrem R
A moglbys byc tak mily i dac pare wskazowek jak dalej to liczyc? bo nie wiem dokladnie czy to potem liczyc w sferycznych, czy walcowych... nie wiem do konca jak ta kula i ten stozek maja sie do siebie. Bede wdzieczny za pomoc.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2007, o 13:01 przez eloar, łącznie zmieniany 1 raz.
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
obliczyć objętość obszaru z parametrem R
Mamy sferę o środku w (0,0,-R) i promieniu R oraz dwa stożki o wierzchołku w (0,0,0). Sfera przecina się ze stożkiem.
Mnie jest w takim przypadku najłatwiej liczyć rozważając tylko dla dodatniej cwiartki (zauważ, że sfera zawsze będzie nad lub pod płaszczyzną xy, bez straty ogólności możemy założyć, że jest nad) i potem mnożyć wynik x4.
Mnie jest w takim przypadku najłatwiej liczyć rozważając tylko dla dodatniej cwiartki (zauważ, że sfera zawsze będzie nad lub pod płaszczyzną xy, bez straty ogólności możemy założyć, że jest nad) i potem mnożyć wynik x4.
- eloar
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kobyłka
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
obliczyć objętość obszaru z parametrem R
kula sie przesuwa wzgledem R, wiec te cwiartki nie musza byc symetryczne... trzeba chyba wymyslec jakis ogolny sposob na liczenie tego i jakiego uzyc ukladu wsp. sferyczne? walcowe?...
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
obliczyć objętość obszaru z parametrem R
Zauważ, że sfera i stożek mają wspólny wierzchołek. Obszar jest zawsze symetryczny (w końcu to cześć wspólna brył obrotowych).
Nasz obszar od góry ograniczony jest stożkiem, a od dołu sferą. Obie figury przecinają się w \(\displaystyle{ z=0 z=R}\).
Nasz obszar od góry ograniczony jest stożkiem, a od dołu sferą. Obie figury przecinają się w \(\displaystyle{ z=0 z=R}\).
- eloar
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kobyłka
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
obliczyć objętość obszaru z parametrem R
chyba masz na mysli, ze wierzcholek stozka nalezy do sfery? mozesz narysowac chociaz przekroj po XOZ dla R=1? bylbym bardzo wdzieczny, bo nie do konca rozumiem o co dokladnie chodzi.
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
obliczyć objętość obszaru z parametrem R
Ad. 1) rysunek jest zrobiony w programie 3D Grapher - szczerze mówiąc taki sobie program, ale musiałem jakiś ściągnąć bo w pracy nie mam nic lepszego Poszukaj na forum, nie tak dawno była dyskusja na temat programów do wykresów.
Ad. 2) w takim razie cieszę się, że mogłem Ci pomóc. Powodzenia.
Ad. 2) w takim razie cieszę się, że mogłem Ci pomóc. Powodzenia.