pochodne cząstkowe

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Awatar użytkownika
początkujący
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 20 razy

pochodne cząstkowe

Post autor: początkujący »

proszę o pomoc z tym zadaniem

pochodne cząstkowe

\(\displaystyle{ z=xye^{3y}}\)
Awatar użytkownika
Skynet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 11 wrz 2007, o 11:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 1 raz

pochodne cząstkowe

Post autor: Skynet »

Pochodne cząstkowe I stopnia
\(\displaystyle{ \frac{\partial z}{\partial x} = ye^{3y}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\partial z}{\partial y} = 3xe^{3y}}\) - choć tutaj do końca nie jestem pewny
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

pochodne cząstkowe

Post autor: max »

\(\displaystyle{ \frac{\partial z}{\partial y} = 3xye^{3y} + xe^{3y} = (3y + 1)xe^{3y}}\)
ODPOWIEDZ