Wartośc bezwzględna

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
wasted3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 lis 2016, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Wartośc bezwzględna

Post autor: wasted3 »

\(\displaystyle{ \frac{\left| x+2\right|}{x^3+4x^2+4x}}\)

Wyznacz granice dla \(\displaystyle{ x \rightarrow -2}\)
Najpierw stwierdziłem że skoro obliczamy dla \(\displaystyle{ x \rightarrow -2}\) to \(\displaystyle{ \left| x-2\right| = 0}\) wiec przepisuje bez modułu.. No ale przecież może iśc od lewej i prawej. Powininem policzyć granice lewostronną i prawostronną odpowiednio zdejmując moduł ? W podpowiedziach jest wykorzystaj \(\displaystyle{ |a|^{2} = a^{2}}\) No ale nie mam pomysłu jak to ponieść.
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2017, o 20:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. "Moduł" piszemy przez u otwarte.
Zahion
Moderator
Moderator
Posty: 2090
Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
Podziękował: 139 razy
Pomógł: 504 razy

Wartośc bezwzględna

Post autor: Zahion »

\(\displaystyle{ x^{3}+4x^2 + 4x = x\left( x^{2}+4x+4\right) = x\left( x+2\right)^{2} = x\left| x+2\right|^{2}}\)
wasted3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 lis 2016, o 17:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Wartośc bezwzględna

Post autor: wasted3 »

Ok.. a można to obliczyć robiąc granice z lewej i prawej ?
I jeszcze jedno zadanie.
Oblicz granice lim \(\displaystyle{ x \rightarrow - \infty \frac{ \sqrt{x^6+x^4+1} }{4x^3+2x^2+1}}\)

Wyciągnąłem \(\displaystyle{ x^3}\) z pod pierwiastka i z dołu, wynik \(\displaystyle{ \frac14}\), w odpowiedziach jest natomiast \(\displaystyle{ -\frac14}\)
To nie pierwszy raz gdy gubie gdzies \(\displaystyle{ -}\) przy \(\displaystyle{ x \rightarrow - \infty}\).
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2017, o 20:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Wartośc bezwzględna

Post autor: a4karo »

Po prostu zapomniałeś, że \(\displaystyle{ \sqrt{a^2}\neq a}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Wartośc bezwzględna

Post autor: piasek101 »

1) tak - tylko poprawnie

2) zanim zaczniesz liczyć granicę zauważ, że licznik ma być dodatni.
ODPOWIEDZ