zamiana jednostek

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Asia1612
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 maja 2007, o 19:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

zamiana jednostek

Post autor: Asia1612 »

Podane wielkości wyraź za pomocą jednostki zapisanej w nawiasie:
[m/s] 60km/h 0,5 km/min
[km/h] 15m/s 30cm/min
grandslam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 23 maja 2006, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 13 razy

zamiana jednostek

Post autor: grandslam »

\(\displaystyle{ 60 \frac{km}{h}=60\frac{1000m}{3600s}\approx16,7 \frac{m}{s}\\
0,5\frac{km}{min}=\frac{1}{2}\cdot\frac{1000m}{60s}\approx8,3\frac{m}{s}\\
15{m}{s}=15\cdot\frac{\frac{1}{1000}km}{\frac{1}{3600}s}=54\frac{km}{h}\\
30 \frac{cm}{min}=30\cdot\frac{10^{-2}km}{\frac{1}{60}h}=18\frac{km}{h}}\)
ODPOWIEDZ