\(\displaystyle{ \log _{\sin x} (\cos x) + \log _{\cos x}(\sin x) = 2}\)
Że tak powiem... Wydaje się ciekawe. Podejrzałam odpowiedź, zdaje się logiczna i zrozumiała, lecz nie mam pojęcia, jak do owego rozwiązania dojść.
równanie z logarytmem
-
muchomorka
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 5 razy
równanie z logarytmem
Ostatnio zmieniony 28 mar 2017, o 19:55 przez muchomorka, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
-
muchomorka
- Użytkownik

- Posty: 20
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 5 razy
równanie z logarytmem
Dzięki, po wykorzystaniu zależności i podstawieniu:
\(\displaystyle{ a = \ln \cos x \\ b = \ln \sin x}\)
wszystko ładnie wychodzi.
\(\displaystyle{ a = \ln \cos x \\ b = \ln \sin x}\)
wszystko ładnie wychodzi.
