Dwa prostopadłosciany
- maniek099
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 25 wrz 2006, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: się biorą dzieci
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 1 raz
Dwa prostopadłosciany
Dwa prostopadłościenne pudełka, każde o podstawie kwadratowej mają jednakową pojemność . O ile procent wysokość drugiego pudełka jest większa niż wysokość pierwszego, jeżeli krawędź podstawy drugiego jest o 50 % mniejsza?
- Justka
- Gość Specjalny
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Dwa prostopadłosciany
Objętości dwóch pudełek są równe
\(\displaystyle{ V_1=V_2}\)
Objętość pierwszego to:
\(\displaystyle{ V_1=a\cdot a H_1}\)
A drugiego
\(\displaystyle{ V_2=0,5a 0,5a H_2}\)
A więc:
\(\displaystyle{ a^2H_1=0,25a^2H_2\\
H_1=0,25H_2}\)
Wysokość drugiego pudełka jest o 75% większa od wysokości pierwszego pudełka
\(\displaystyle{ V_1=V_2}\)
Objętość pierwszego to:
\(\displaystyle{ V_1=a\cdot a H_1}\)
A drugiego
\(\displaystyle{ V_2=0,5a 0,5a H_2}\)
A więc:
\(\displaystyle{ a^2H_1=0,25a^2H_2\\
H_1=0,25H_2}\)
Wysokość drugiego pudełka jest o 75% większa od wysokości pierwszego pudełka