Rajd motocyklowy

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
magnolia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 26 lis 2006, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska

Rajd motocyklowy

Post autor: magnolia17 »

W rajdzie motocyklowym zawodnik ,który zwyciężył , przejechal trase z prędkościa o 20 km/h większą niż drugi zawodnik i o 25 km/h wieksza od trzeciego zawodnika.Zawodnicy wystartowali jednoczesnie.Na mecie drugi zawodnik był o 18 minut póxniej niż zwycięzca i o 6 minut wczesniej niż trzeci zawodnik. Oblicz:
a)długość trasy rajdu,
b)prędkość jazdy kazdego z tych trzech zawodników,
c)czas przejazdu tych zawodników.
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

Rajd motocyklowy

Post autor: kuma »

V - prędkośc pierwszego zawodnika
V-20- prędkość drugiego zawodnika
V-25- prędkośc trzeciego zawodnika
t- czas jazdy pierwszego zawodnika
s- długośc trasy

\(\displaystyle{ s=V*t}\)
\(\displaystyle{ s=(V-20)(t+\frac{18}{60})}\)
\(\displaystyle{ s=(V-25)(t+\frac{24}{60})}\)
czyli

\(\displaystyle{ (V-20)(t+\frac{18}{60})=Vt}\)
\(\displaystyle{ (V-20)(t+\frac{18}{60})=(V-25)(t+\frac{24}{60})}\)
ODPOWIEDZ